IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ спира продажбите на Lada в България

Новите екологични стандарти отказват руснаците от пазарите в ЕС

АвтоВАЗ спира продажбите на Lada в България

Руският производител АвтоВАЗ прекратява продажбите на автомобили от марката Lada в Европа, съобщиха от прес-службата на компанията. Досега моделите от тази марка се предлагаха на пазарите в Германия, Австрия, България, Литва и Унгария.

"Заради новите екологични норми в европейските държави сме принудени да коригираме нашия износ в този регион. Принудени сме да напуснем тези пазари, но в същото време ще продължим сътрудничеството ни с алианса Renault-Nissan за създаването на глобален модел, с които да се завърнем по-късно", се казва в съобщението на АвтоВАЗ.

АвтоВАЗ

В момента екологичните стандарти в ЕС позволяват средни нива от 120 гр СО2 на км, но при моделите на Lada не са по-високи. От 2020 г. изискванията стават още по-жестоки - 95 гр СО2/км, което прави икономически неизгодно преработването на двигателите на руските автомобили.

През миналата година АвтоВАЗ е руският производител, продал най-много автомобили зад граница - 38 100, което е увеличение с цели 57,3% в сравнение с 2017 г. Почти 90 от тези автомобили обаче са продадени в страни от бившия Съветски съюз, които не са в ЕС.

Снимки: АвтоВАЗ

0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Razvi ( преди 3 години )
    Еми това използване на екологията за конглокенция с не пазарни средства. Имам Лада от магазина и съм доволен. ЕС просто ни задължава да купуваме тяхните ***
  • #7
    10 rate up comment 5 rate down comment
    гостун ( преди 4 години )
    Ето Ви еврогейската *** . Пазарувайте ЗАбрани!
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    цървен милионер ( преди 5 години )
    Браво модераторе, не знаех, че думата "др. глокни" е забранена в бг..Забранявайте я, но знайте, че и в бсп не я обичат др.
  • #5
    6 rate up comment 8 rate down comment
    цървен милионер ( преди 5 години )
    У наше село има хиляда и сто къщи.Тъкмо мислех да купя на всека къща по една ладичка, а те ги спират?!Като дойде на власт др.глокни ше забраниме немските коли и ша продавами само лади и тогава трябва да чакате 15 годин за лада.
  • #4
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    И от френското рено аман, та да купуваме и руско!
  • #3
    17 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕхххх тъкмо мислех да си купя лада!!!!!!! Дори през комунизма имаше лади... а сега какво има... нищо :)
  • #2
    15 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Жалко за за Нива-та. Иначе не знам кой купува въобще Лада (ако не броим Нива) - ребрандирана Дачия с по-архаичен двигател и то за малко повече пари
  • #1
    39 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    EС се уплаши от руското производство. Тъкмо мислех да си купя нова Лада и най-после да карам наистина качествена кола, а то ядец. Пак ще трябва да страдам с немско и френско "качество". Скучна работа. Не е като ладата да блокира лагер пред автосалона...