IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada Vesta стана полицейския автомобил в страна от ЕС

Руската машина вече патрулира в словашкото градче Хумене

Lada Vesta стана полицейския автомобил в страна от ЕС

Отдавна мина времето, когато по-голямата част от полицейско-милиционерските коли в страните от Източна Европа бяха "Лади" и "Волги". Сега нещата се различни, но се случва понякога да няма друга алтернатива.

Полицията в словашкия град Хумене си купи именно автомобил, руско производство - комби Lada Vesta SW Cross. И това се случая в страна от ЕС, в която се правят коли на различни производители и която се намира в съседство с Чехия, където се произвежда Skoda, в това число и полицейски машини с тази марка.

Lada Vesta

Оказва се, че автопаркът на полицията в Хумене се състои от две коли - произведена през 2013 г. Skoda Fabia Combi, чийто пробег е над 130 000 км, и KIA Ceed от 2011 г., която е изминала над 160 000 км. Именно корейският автомобил не е успял да премине задължителен технически преглед и градските власти е трябвало да закупят нова кола за полицейската служба.

За бъде всичко прозрачно, е организиран търг, на който най-ниската цена - 12 900 евро, предлага местен дилър на Lada. Той съответно печели поръчката, а доставеният от него автомобил отговаря на всички изисквания, предявени от полицията, включително габарити и обем на багажника.

Lada Vesta

Интересното в случая е, че купуването на автомобила става въпреки санкциите, които се налагат на Русия в страните от ЕС, както на фона на решението на АвтоВАЗ да спре да продава своите модели на Стария континент, тъй като няма да могат да покрият новите екологични стандарти.

Снимки: Hummene.sk

0 от 500
  • #5
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ...и въпреки не отговаряха на 3 от 5-те основни условия ги избраха. Избраха самолети, които още не са произведени, няма я още фабриката, която ще ги произведе, много по-скъпи и стари от останалите и искат предварително да се платят веднага, а не разсрочено, както е нормално. Те ти демокрация и ясни правила. Както се вижда словаците са постъпили честно и демократично. А това, че ти имаш комплекси спрямо руснаците е друга тема. Казах ти да ходиш да се лекуваш! Никак не си добре! Ама никак!
  • #4
    20 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Избрали са колите с честен конКУРс, а не както у нас се пишат правилата за избиране, за да може само един модел да отговаря на условията. Помниш ли по какъв престъпен начин купиха Аудитата на НС? В условията пишеше да има резервоар 80 л и багажник не помня колко литра. Само един модел отговаряше естествено. А за избора на изтребители как стана? Американския посланик привика Боко и Цецо,а после излезе и каза директно какъв трябва да ни е изборът на самолети и въпреки,че не отговаряха на условията
  • #3
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Бат Гойко ( преди 4 години )
    Кое е руското в това Рено ве ?
  • #2
    6 rate up comment 22 rate down comment
    До тоя под мен ( преди 4 години )
    Словакия е по-корумпирана и от БГ и Румъния. Не случайно взимат руски бангии.
  • #1
    23 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А у нас с пари под масата, рушвети и подкупи се взема всичко от което ще се изкарат добри комисионни. И най-лошото е, че въпреки явните корупционни сделки се плаща повече от пазарната цена за коли на едро отколкото плаща дребният купувач, който купува един автомобил, а не десетки. А какви са далаверите в обслужването на колите и там какви суми се плащат можем само да гадаем.Със сигурност обаче и там се прибират тлъсти суми.Всичко у нас е корупция,а най-голямата корупционна сделка е за самолетите