IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалната Lada Raven се възражда

Инвестиционен фонд иска да превърне колата в конкурент на Tesla

Скандалната Lada Raven се възражда

През 2014 г. никому неизвестният по това време руски дизайнер Дмитрий Лазарев представи своето виждане за бъдещ модел на Lada, който да носи името Raven (от англ. - Гарван). Той изпраща скиците си на конкурс, организиран от АвтоВАЗ, но малко по-късно ги оттегля, тъй като е недоволен от условията на състезанието.

Рисунките на Лазарев се появяват в медиите в Русия, а малко по-късно дизайнерът се присъединява към проекта за създаване на първия украински спортен автомобил - Himera Q. Неговият дизайн напомня до голяма степен на този на Raven, като създателите на колата обявяват, че имат договор с Лазарев. Между двете страни обаче се появяват разногласия и руснакът напуска, а украинците продължават да работят над проекта самостоятелно.

Lada Raven

Скандалът обаче постепенно набира сила, тъй като Himera Q поразително прилича на Lada Raven. В същото време се появява и австрийски концептуален модел - Milan Red, който отново е нарисуван от Лазарев. В крайна сметка и Himera Q, и Milan Red си остават само концепции, които все още не са достигнали до производство. 

А Lada Raven е на път да възкръсне, този път като електромобил. Такава е идеята на ръководството на инвестиционния фонд Alpha Robotics Venture, който започва разработка на спортен автомобил, задвижван на електричество. Главен дизайнер на проекта ще бъде същият Дмитрий Лазарев, като се очаква в основата на електромобила да бъде именно неговата Lada Raven.

Lada Raven

"Нашият автомобил ще бъде по-евтин за производство, по-интересен като дизайн и ще използва огромния опит в областта на роботиката, който имаме. Той ще разполага със система за безпилотно придвижване и ще може да се конкурира с лидерите на пазара в тази област и най-вече с Tesla", заяви Владимир Белий, президент на фонда Alpha Robotics Venture.

Снимки: Auto.Mail

0 от 500