IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Mercedes поема Формула 1?

Тото Волф може да смени Чейс Кери за сезон 2021

Шефът на Mercedes поема Формула 1?

Тим шефът на Mercedes във Формула 1 Тото Волф може да наследи Чейс Кери на поста главен изпълнителен директор на световния шампионат в края на 2020 година, когато изтича договорът му с автомобилния производител.

С Волф начело Mercedes доминира в новата турбо ера във Формула 1 – от 2014 година насам световните титли при пилотите и конструкторите се печелят от тима, а този сезон Люис Хамилтън и Валтери Ботас стартираха с четири двойни победи в първите четири състезания.

Волф е акционер в тима на Mercedes във Формула 1 – той притежава 30%, а колегата му Ники Лауда, който е неизпълнителен директор има 10%, като останалите дялове са на Daimler. Акционерите обаче имат предварително споразумение, че автомобилният гигант може да изкупи дяловете на Волф и Лауда, ако те решат да напуснат.

Тото Волф

Легендарният пилот, който има три световни титли, все още се възстановява от трансплантация на бял дроб през миналата година и не присъствал на състезание от средата на 2018.

Според анонимни източници в Mercedes, цитирани от сайта racefans.net, Волф „обмисля бъдещето си”, тъй като победната серия на тима е застрашена от новите правила, които ще влязат в сила за сезон 2021 и ще включват и таван на бюджетите, като така ще се отнеме едно от най-силните предимства на големите отбори като Mercedes и Ferrari. Освен това, сегашният главен изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче ще напусне поста си в края на май и това също има значение за бъдещето на Волф.

На мястото на Цетче идва Ола Калениус, който има решаваща роля за ускорения курс на Mercedes към електромобилите, лансирането на подбранда електромобили EQ, а също така Калениус е и сред тези, които изключително много държи на това Mercedes да влезе във Формула Е, което предстои да се случи.

Отново, според източници от Mercedes, отношенията на Волф и Калениус не са особено добри, което няма как да не се отрази на плановете на Тото за бъдещето.

В Баку медиите попитаха Волф дали бъдещето му включва напускане на Mercedes и нова роля във Формула 1, но той се задоволи само с това да потвърди, че договорът му с тима приключва през 2020 година. Все пак, Тото призна, че обмисля бъдещето си и не коментира отношенията си с Калениус.

Чейс Кери

Но според източници от Liberty Media, собственикът на основния пакет акции във Формула 1, 65-годишният Чейс Кери, който сега е главен изпълнителен директор и президент на Liberty Media, ще напусне единия пост след 2020 година. Кери обаче ще остане президент, а Волф се поеме поста на CEO, като изтече информация, че бордът на директорите на Liberty е харесал точно него за длъжността.

Предполага се, че договорът на Кери с Liberty е за 3 години, като изтича в края на 2019, но с опция за още 12 месеца, която най-вероятно вече е била активирана. Така Кери ще остане начело на Формула 1, за да може да ръководи окончателното оформяне на новите правила за сезон 2021 и следващите години.

Рос Браун

Все още обаче не се знае как това възможно разместване по върховете на Формула 1 ще се отрази на Рос Браун, който е спортен директор на световния шампионат и управляващ директор на Liberty Media. А това е важно, тъй като през 2014 Браун беше принуден да напусне Mercedes, където беше шеф на тима, а на мястото му дойде точно Тото Волф.

0 от 500