IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault и Nissan стават равнопоставени партньори?

Французите предлагат нова холдингова компания с равни дялове

Renault и Nissan стават равнопоставени партньори?

Шефовете на Renault най-накрая са намерили начин как да заздравят съюза с Nissan, обяви японския вестник Nikkei. Това ще стане с предлагането на план за сформирането на нова холдингова компания, която ще е като шапка над двете фирми и в която те ще участват с равни дялове, така интеграцията им ще продължи без японците да се притесняват, че ще останат зависими от Renault.

Очаква се, че двете компании ще номинират равен брой членове на борда на директорите на бъдещата компания, допълни изданието, което обаче не цитира източници от японската или френската компания.

Също така се предвижда и трансформиране на акциите, които компаниите притежават една в друга и „балансиране” на това участие. Подобно решение обаче едва ли ще се хареса на по-малките акционери. Франция е акционер в Renault с 15%, толкова има и Nissan. Но делът на Nissan в Renault ще нарасне, докато този на Франция ще се свие до 7-8 процента. Освен това, централата на новата компания ще е в трета страна, например в Сингапур.

Според Nikkei, от Renault съвсем скоро ще предложат на Nissan този вариант, който е еволюция на плана за сливане, който японците отхвърлиха този месец.
От Nissan отказаха коментар по темата, а вестник Financial Times съобщи, че Nissan и японското правителство са отказали да участват в преговорите за сливане с Renault.

Напрежението в алианса се увеличи в последните години на управлението на Карлос Гон и не спада въпреки отстраняването му и очакващото го дело в Япония, където срещу него има повдигнати четири обвинения за финансови злоупотреби и укриване на доходи. Гон отхвърли всички обвинения и обяви, че делото срещу него е ход на противниците му по върховете на Nissan, които са били против по-силно обвързване с Renault и дори сливане с френската компания.

В последните години Nissan не успява да изпълни плановете си по отношение на продажби и печалби, като част от проблемите идват от най-големия пазар на марката – САЩ, където компанията е №2.

Преди 20 години Гон спаси Nissan от фалит с парите на Renault и това осигури контрола на френската компания върху японската фирма. Renault притежава 43% от Nissan, а японците – 15% в Renault.

Доскоро двата гиганта управляваха алианса чрез съвместна компания Renault-Nissan B.V., която обаче беше закрита миналия месец след вътрешно разследване на управлението на Гон.

0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    ФънтУм ( преди 4 години )
    Жабарето си квакат, а рендетата ги храчат и храчат всеки ден ... но има за какво!
  • #9
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като са толкова сербез джапанките да се отделят и да си фалират спокойно.
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Phantom_m ( преди 4 години )
    Хейтърите лаят, а рендетата се харчат и харчат всеки ден......
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    На жабарето ... ( преди 4 години )
    по жабешки! Те Нотр Дам не можаха да опазят от ***, та какво остава за другото.
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Минаващ ( преди 4 години )
    Искам да видя как японци ще държат подобен тон на германци американци или англичани за китайци да не говорим.Но французите си заслужават съдбата.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    надали френската държава, с чиито пари дъртия мошеник Гомн бил "спасил Нисан", ще се откаже от тази сгодна перачница! Така че новия алианс явно ще е Франция - Нисан!
  • #4
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Джизъса ( преди 4 години )
    Тия японци да не се пънат общо взето и двете марки оцеляват благодарение на продажбите на Дачия които продават повече от целият Нисан в Европа.
  • #3
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Йес Съъъър! ( преди 4 години )
    Нагли са жълтурите хем не продават и са пред фалит хем искат равни дялове но френските обратносексуални са виновни нежни китки са затова ги взимат само на подбив ако бяха американците или немците японците само щяха да кимат с глава и да повтарят йесс съър йесс съъър още им държи влага от атомните бомбандировки!
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Карачо ( преди 4 години )
    Общо-взето, докато Нисан имат работа с тези прошляци, нещата за тях ще са все зле. Не става с воденичен камък на шията да плуваш по водата, въпреки, че той е 1:1 с твоето тегло. Просто не става! Това, че Рендетата на времето са имали щаслива случайност и късмет да придобият повече акции на Нисан не ги прави собственици и шефове. В момента Рендетата са зле, а Нисан продават в пъти. Значи не трябва нещата да са 1:1, а да са в полза на Нисан, като по-добри в правенето на коли. Това е правилното!
  • #1
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това вече е съвсем друга бира. Клекнаха най-после франсетата, защото видяха, че не става години наред нисан да ги носи на гърба си, а те само да имат претенции да го превземат със задкулисни методи. Сега вече нещата могат да бъдат по-перспективни, но не вярвам. Поне докато френската държава има дял в Рено. Да продадат дяла си и тогава да са равнопоставене, а не както сега държавата да диктува на едната компания и да има съвсем други интереси.