IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И най-лекият дъжд може да доведе до фатална катастрофа

Изследване в Щатите анализира над 125 000 тежки инциденти на пътя

И най-лекият дъжд може да доведе до фатална катастрофа

И най-лекият дъжд на пътя може да доведе до тежка катастрофа с фатални последици. Това сочи най-новото изследване, проведено в Щатите, в което са анализирани данните от 125 000 катастрофи.

Колкото са по-мокри пътищата, толкова са по-опасни, а с дъжд, сняг и лед на тях, рискът от катастрофа със смъртен случай се повишава с 34%, сочи статистиката на Американското метеорологично общество.

Лекият дъжд – този, при който хората все още се чудят дали да си вземат чадър или не, повишава риска от смъртоносен инцидент на пътя с 27%. Това обяви Скот Стивънс, ръководител на екипа, изготвил изследването за връзката между дъжда и тежките катастрофи по пътищата в Щатите.

Стивънс е анализатор на данни и метеоролог в Института за изследване на климата в Северна Каролина и обяви, че той и колегите му са проучили 125 012 катастрофи, завършили с поне един смъртен случаи в 48 щата от 2006 до 2011 година.

Повечето подобни изследвания използват данни и доклади от полицията плюс информация от най-близката до катастрофата метеорологична станция, но Стивънс и екипът му са заложили на по-прецизна информация, събирана с помощта на радар, който показва какво е времето. Благодарение на това може да бъде преценено колко е силен дъждът или снеговалежът и как това се отразява на катастрофите.

„Хората обикновено намаляват скоростта, когато завали по-силно на пътя, но почти всички подценяват опасността от лекия дъжд”, обясни Стивънс.

При лек валеж рискът от катастрофа е с 75% по-голям от този при хубаво време, а когато дъждът е силен, рискът се покачва два пъти и половина.

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Особено в БГ е най-опасно, защото е много мръсно и пътищата не се чистят.Става буквално пързалка. Като добавим и това, че асфалта е с много ниско качество, задържа вода и няма нормално сцепление, както и много автомобили имат теч на масло и др.течности, картинката става много опасна. Изключително много трябва да се внимава и веднага да се редуцира скоростта при подобно време.
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Най опасно е през летните месеци когато дълго време е било сухо и по пътя има много фин прах който е комбинациия от пръст, сажди и изтъркани гуми. После е достатъчно съвсем леко да превали и този фин прах става хлъзгав като ***. Даже понякога се образува е и лека пяна. Не знам как се казава това явление от химична хледна точка, но е много опасно и аз лично съм се пързалял няколко пъти в такива условия и един път едва не се претрепах на прохода Шипка. Завъртях се няколко пъти като на лед.