IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Повелителят на пясъците - историята на Mitsubishi Pajero

Японският всъдеход отдавна е легенда, но феновете му преживяха неприятна изненада наскоро

Компанията Mitsubishi Motors започва да произвежда автомобили със задвижване на четирите колела още преди Втората световна война, но след нейния край се оказва, че от такива няма нужда. Причината е, че всъдеходите по това време се използват само от армията, а за производството на машини за военни цели се след строго, тъй като Япония е сред победените държави. 
 
      
Mitsubishi Pajero
  
   
Все пак компанията успява да си спечели правото да сглобява модела Mitsubishi Jeep, който представлява версия на легендарния  Wrangler, но през 60-те години обстановката се променя и японците започват да обмисля създаването на собствен всъдеходен модел. По това време те нямат нужната технологична база и първите концептуални модели са създадени на основата на същия този Mitsubishi Jeep. 

Един от тези автомобили е Pajero Concept, представен на автосалона в Токио през 1973 г. Технически автомобилът представлява добре позната на японците машина, която е получила допълнително оборудване за активен начин на живота - лебедка, багажник за превоз на мотоциклети и др.
  
   
Mitsubishi Pajero
  
    
Серийното Pajero дебютира отново на изложението в Токио, но през октомври 1981 г., а през май 1982 г. започва и неговото серийно производство. Първоначално моделът се предлага само с 3 врати, като покривът може да бъде от метал или от плат. Клиентът трябва да избира между 3 двигателя, като единият от тях е турбодизелов. 
  
   
Mitsubishi Pajero
  
   
Всъдеходът бързо се превръща в световен хит и през 1983 г. компанията стартира проекти за създаването на негова версия за автомобилния спорт. Още през същата година Mitsubishi започва да предлага удължена версия на Pajero с пет врати и седем места, като се появяват и два турбомотора с обем 2,0 и 2,3 литра (вторият е дизелов).

Тук се появява и малък проблем, тъй като на някои езици Pajero има обидно значение или пък се произнася доста трудно. Затова в Испания и Америка всъдеходът се предлага като Montero, а във Великобритания - като Shogun – в Великобритания. По това време Mitsubishi е в доста близки отношения с Chrysler и така се появява неговият брат-близнак Dodge Raider, който се произвежда от 1987 до 1989 г. Самото Palero от първо поколение се задържа до 1991 г., като продължава своя живот като Hyundai Galloper, произвеждан от 1991 до 2003 г.
  
   
Pajero
  
   
През 1983 г. се появяват първите Pajero, създадени за състезания. В компанията бързо оценяват огромния потенциал на всъдехода и още при дебюта му в "Париж-Дакар" през същата година той завършва на 11-о място в крайното класиране. Година по-късно автомобилът влиза в тройката, а през 1985 г. печели легендарната надпревара. Това се повтаря още 11 пъти, като през периода 2001-2007 г. Pajero тотално доминира в ралито.

Премиерата на второто поколение на всъдехода е през 1991 г., като той запазва лесно разпознаваемата си външност, но става по-голям на размери и по-технологичен. Главната новост е системата за задвижване на четирите колела Super Select 4WD. Моделът получава многоканална ABS и електронно управляеми амортисьори. Машината отново се предлага както с 3, така и с 5 врати.
  
   
Mitsubishi Pajero
 
   
През 1994 г. Mitsubishi създава Pajero Mini  - кай-кар на базата на модела Minica. Малкият всъдеход, както и всички коли от този клас, разполага с мотор с обем 660 куб. см, който се предлага в два варианта - атмосферен и с турбо. Това Pajero Mini тежи едва 850 кг и се произвежда до 2012. Същият автомобил, но под името Pajero Junior, излиза през 1995 г., като той използва платформата Delica и разполага с по-мощни и по-големи двигатели.

Много важен етап в еволюцията на Pajero става моделът Pajero Sport. Той се появява през 1996 г., като технически повтаря пикапа L200, но с различна каросерия и съответно с 5 врати. В момента има съществуват три поколения на Pajero Sport, който е много популярен сред любителите на оф-роуда. В Бразилия той е известен като Pajero Dakar, въпреки че тази машина няма много общо с легендарното състезание.
  
  
Mitsubishi Pajero
 
   
Това обаче не важи за Pajero Evolution, което се появява през 1997 г. Той е резултат от новия регламент в клас Т3 на рали "Париж-Дакар" и е една от най-редките версии на модела (произведени са едва 2500 бройки). Това го превръща и в един от най-търсените всъдеходи. По това време той има впечатляващи характеристики - ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди и максимална скорост от 210 км/ч, които се дължат на 3,5-литровия V6 мотор с 280 к.с.

Второто поколение на Pajero се произвежда и в наши дни, благодарение на китайската компания Leopaard (по-рано тя беше известна като GAC Changfeng), която продължава да обновява своя модел Q6. Компанията Pajero Pinin (известен още като Pajero iO) обае беше спрян преди 4 години. Симпатичният всъдеход беше нарисуван от дизайнерите на Pininfarina, като получи 4-цилиндрови мотори с обем 1,8 и 2,0 литра. Той изкара цели 17 години в производство.
  
   
Mitsubishi Pajero
 
   
Третото поколение на модела се появява през 1999 г., като всъдеходът става по-масивен и получава нова трансмисия Super Select. Тя е с електронно управление и може да променя разпределението на въртящия момент по двете оси. Топ-версията е с V6 мотор с обем 3,8 литра, като това е последното Pajero (по-точно Monero), предлагано в Щатите.

През 2006 г. дебютира и четвъртата генерация на модела, която без съществени промени се произвеждаше до тази година. Всъдеходът отново е с добре позната оптика, като разполага със система за задвижване на четирите колела Super Select II, която е комбинирана със система активна стабилизация и устойчивост(ASTC) плюс електронна система за разпределение на спирачното усилие.
 
   
Mitsubishi Pajero
 
   
Самият всъдеход е получил по-големи по-мощни двигатели - дизелът има система Common rail, а бензиновият 3,8-литров V6 е със система за директно впръскване на горивото. Последният сериозен фейслифт е от 2015 г., а в последните години всички фенове очакваха ново поколение. Но преживяха неприятна изненада: заради екологичните стандарти, финансовите затруднения на Mitsubishi и нашествието на т. нар. кросоувъри в пазарния сегмент, запазен досега за коли като Pajero, легендарният пясъчен войн ще спре дотук. 


Снимки: Mitsubishi


 


 

0 от 500
  • #4
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Мицу ( преди 5 години )
    Кой го интересува, каква еднополова любов имаш бе джендъре швабски. Преброй си първо стотинките и тогава приказвай за толкова прескъпа любов! А и другото е, че любовта ти е не само доста скъпа, но и грозна, а и доста претенциозна, чуплива и скъпа за поддръжка. Докато, ако любовта ти беше Паджеро, щеше да имаш непретенциозна, здрава, безпроблемна, икономична и без претенции любов, която щеше да те закара навсякъде и с която нямаше да те е срам, че е такава грозилка, като ръбатото кубче. Ферщеен?
  • #3
    5 rate up comment 21 rate down comment
    за мен са грозни ( преди 5 години )
    Любовта ми е Mercedes G class carsmind.com/Mercedes-Benz-G.models2248
  • #2
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Бай Коста ( преди 5 години )
    Познати мрънкат, че по-новите джипове са по-чупливи.
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Видял ( преди 5 години )
    Новото Паджеро и Паджеро спорт ги има от поне 2 години в близкия изток и някой държави от Африка