IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германска агенция: VW избира между Турция и България

Представители на германците инспектирали детски градини в София

Германска агенция: VW избира между Турция и България

Изборът за нов завод на Volkswagen ще бъде сведен до България или Турция, съобщава авторитетният в. Handelsblatt, цитирайки източници на агенция DPA. Окончателното решение трябва да бъде взето от Надзорния съвет на концерна веднага след Великден, който тази година за католиците и протестантите се пада на 21 април.

Volkswagen още преди година обяви, че ще търси нова локация в югоизточна Европа, където да изнесе част от производството на някои от по-компактните модели на марките VW, Seat и Skoda. Още тогава България и Турция бяха назовани като най-вероятни кандидати, но след това в надпреварата се намесиха Словакия, Румъния и Сърбия. Сръбският президент Вучич дори заяви преди време, че страната му имала предимство.

Според последните информации на DPA обаче всички останали кандидатури са отпаднали. Остава единствено да се преодолее съпротивата на представените и в Надзорния съвет синдикати, които настояват вместо строителството на нов завод да се разшири капацитетът в съществуващите в Залцгитер, Германия, Полковице (Полша) или Гьор (Унгария). И трите варианта обаче не устройват управата заради твърде високите разходи за труд, а в Гьор има и сериозен проблем с недостиг на работна ръка.

Ако в крайна сметка строителството на нов завод бъде потвърдено, инвестицията в него ще надхвърли 1 милиард евро.

DPA разкрива, че покрай визитата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София, представители на концерна са инспектирали немскоезична детска градина в столицата, явно мислейки за децата на бъдещия мениджмънт на завода.

 


 

0 от 500
  • #13
    6 rate up comment 1 rate down comment
    111 ( преди 4 години )
    И на мен не ми допада продукцията на VW но това не означава че не искам да се произвеждат тук. И да работя в завода също така не означава че ще си купя техен автомобил. Това ще е голяма инвестиция в нашата икономика и стискам палци да изберат нас ...
  • #12
    7 rate up comment 11 rate down comment
    sports_sedan ( преди 4 години )
    Съветските *** налазиха сайта да плюят по ГЕРБ :)
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    При нас апартаментит ( преди 4 години )
    Ако вземат на определени хора от апартаментите на промоция,може и да ги приемем.
  • #10
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Sameman ( преди 4 години )
    Абсурдно е някой да се спре на затънала в корупция държава, в която на всичкото отгоре е изключително трудно да намериш квалифициран персонал. Имайки предвид пречката, че Турция не е в европейски съюз, бих заложиш на Румъния.
  • #9
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Турците са работни. Познайте коя държава ще избере.
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма значение дали харесват колите на VW или не, това си е голяма инвестицията в икономиката на коя и да е държава. Може би най-голямата в България ако стане. Трябва да си много *** сел.янин да плюеш срещу това само защото караш опел или москвич.
  • #7
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Дошо ( преди 4 години )
    СОЦваген - марш в Пуйкостан, да си правите компания с другата перачница рено!
  • #6
    2 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    най голямата стратегически грешка на фауве ще е ако изберат българия надявам се немските каски да не са толкова изкуфели а и откриване на завод в турция ще е жест от страна на германия към турция и цялата мюсулманска диаспора в германия
  • #5
    4 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    100% ще бъде в Турция.тук няма кой да работи.отделно тези няма да плащат.познавам ги.
  • #4
    4 rate up comment 9 rate down comment
    сс ( преди 4 години )
    Нали се сещаш, че ако направят в България завода, такива като тоя дето ги мрази, ще са сред първите кандидати за работа в него!!