Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Предлагаме "Кремиковци" за завод на Volkswagen?

До края на месеца германците събират предложения, инвестицията им ще е 1.4 милиарда евро

До края на февруари Volkswagen събира предложения от страните, които искат да приютят планирания бъдещ голям нов завод на концерна, съобщава "Капитал". Германският гигант потвърди преди няколко месеца, че търси локация в Югоизточна Европа, където да изнесе производството на някои модели от задъхващия се от претоварване завод в Квасини, Чехия. По тогавашни информации на Handelsblatt изборът най-вероятно щял да е между България и Турция.

Skoda, Kvasiny plant
Заводът на Skoda в Квасини, Чехия, е претоварен дори в момента, още преди да е поел от Eмден и производството на Passat

Според публикацията на "Капитал" обаче вариантът с Турция е отпаднал - вероятно заради икономическата обстановка в страната и минусите от факта, че тя не е член на общото европейско икономическо пространство. Така най-сериозни кандидати за новия завод, на стойност 1.4 милиарда евро, са България, Румъния и Сърбия (по информация на Automedia.bg сондажи прави и словашкото правителство).

Заради високите изисквания към локацията от вариантите за терени у нас са останали два - земите на бившия металургичен гигант "Кремиковци" край София, сега собственост на Първа инвестиционна банка, и терените в индустриалната зона на Пловдив. В потвърждение на това по терените в "Кремиковци" тече разчистване, твърди "Капитал".

София има определени предимства в логистиката и достъпа до работна ръка. Пловдив обаче би позволил да се отпусне по-голям размер държавна помощ за осъществяване на инвестицията - решаващ фактор при определянето на локациите за други големи автомобилни заводи в последните години. При всички случаи решението да се изнесе заводът на Изток е окончателно, коментира източник, близък до VW, пред Automedia.bg миналата есен. Алтернативата бе разширяване на съществуващи мощности в Словакия и Унгария, но там проблемът с работната ръка е дори по-изострен, отколкото у нас. Работниците в завода на Audi в Гьор, Унгария, в момента преговарят за трето увеличаване на заплатите за последните пет години. Средното възнаграждение в предприятието, започнало навремето на нива около 500 евро, сега е близо 1500 евро.

Кремиковци
Може ли Кремиковци отново да стане гордостта на българската промишленост?

Голямото разместване в производствената стратегия на VW всъщност е под натиска на работническите синдикати в концерна, които са представени в Надзорния съвет. Те настояха, за да се гарантират работните места в Германия, местните заводи да се преоборудват за производство на смятаните за по-перспективни електромобили. Модели с конвенционално задвижване като Passat ще се преместят в заводите на Skoda в Квасини,  а произвежданите там кросоувъри като Skoda Karoq, бъдещата Skoda Kamiq и Seat Ateca, ще се пренасочат към новото предприятие на Изток.

 

 

0 от 500
 • #14
  1 rate up comment 4 rate down comment
  Декапитация ( преди 1 седмица )
  Тва означава че с Дачиите ще бъдебсвършено.
 • #13
  1 rate up comment 1 rate down comment
  УМНИЯТ ( преди 1 седмица )
  Филибето майна
 • #12
  10 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Всички инвеститори бягат от Бойколандия, та не вярвам точно пък ВАГ да вземат да дойдат тук, където властва мафията. А и не виждам кой ще бачка за без пари
 • #11
  13 rate up comment 4 rate down comment
  Георги С. ( преди 1 седмица )
  Според мен, не е икономически целесъобразно завод да се намира до столица, мисля че и WV го знаят. Ако все пак решат завода да е в България, най-подходящите локации са или Пловдив или Русе. И двата градата с ключово разположение, и двата града имат традиции в индустрията, и в двата града има не малко фирми в автомобилната промишленост.
 • #10
  6 rate up comment 2 rate down comment
  Иван ( преди 1 седмица )
  А дано, ама надали :)
 • #9
  6 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  едва ли ще е тук
 • #8
  10 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Че тя и в БГ е дефицитна. Ганьо не иска и за 1000 лв. да работи вече... В кръчмата е по-хубаво.
 • #7
  14 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  1-ви Април е след почти 2 месеца...
 • #6
  12 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Нали уж ни бяха отписали. Ако са отписали Турция защото не са в ЕС, тогава защо гледат Сърбия. Срещу Словакия и Румъния пак нямаме голям шанс - И двете страни са с по-малко корупция и вече произвсеждат коли. В Словакия май работната ръка е малко дефицитна май.
 • #5
  14 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Мухаха, това първоаприлска шега ли е? Малко сте подранили мисля. Изчакайте до април, тогава може някой да ви повярва...