Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Защо Volkswagen продава повече кренвирши, отколкото автомобили

Ако се озовете във Волфсбург, непременно попитайте за "оригинална част 199 398 500 А"

Ако се озовете във фабриката на Volkswagen във Волфсбург и ви попитат дали искате да опитате "част 199 398 500 A", не се стресирайте излишно. Става дума чисто и просто за кренвирши.

кренвирши, вурст, Volkswagen

Най-големият производител на автомобили в света прави също вурстове, и то в индустриални количества. Всъщност толкова индустриални, че през 2015 и 2017 компанията е продала повече кренвирши, отколкото автомобили. Наричани Volkswagen Originalteil ("оригинална част"), вурстовете са популярни из цяла Германия и дори получават поръчки от чужбина.

Началото било далеч по-скромно: през 1973 тогавашната управа на компанията решила да прави собствени вурстове и кетчуп на територията на фабриката, за да изхранва работниците. Това едновременно щяло да намали разходите и да гарантира качеството на храната. Заради заводския правилник новата "част" трябвало като всички автомобилни компоненти да получи идентификационен номер: "no. 199 398 500 A”.

кренвирши, вурст, Volkswagen


Днес 30 служители, повечето от които обучени месари, се занимават само с този "компонент", и успяват да произведат над 18 000 кренвирша дневно. Месото се купува от местни ферми, а рецептата за къри-соса, който включва къри, черен пипер и джинджифил, е фирмена тайна. Част от производството се опакова в пакети по пет и се разпраща до дилърствата, които ги подаряват на всеки, купил си и автомобил.

Постепенно "марковите" вурстове придобиха почти култов статут и през 2017 компанията продаде 7 милиона парчета от тях - повече от всички пласирани автомобили с марката VW. За да ги опитате, не е задължително да си купувате и Golf - но все пак помага.

 

0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    14-ти напротив - много е важно. Щото май лъжеш ;)
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    до 14 , щом са немски , най-вероятно пак ще има картофено НИШЕСТЕ(или царевично , нещо за спойка, за сгъстяване) , а не брашно , защото това пише на етикета. В Германия кренвирши , като тия в България няма , такова нещо не се продава.Най-лесната проверка - отиваш примерно в Кауфланд , купи си кренвирши, купи си и франкфуртер или виенски вурст( за много хора това са "кренвирши"- но няма нищо общо с тях).
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    До 11. Къде не е важно. Цена 16 лв/кг и страна производител - Германия. Признавам не са български! Но пък са на известен производител. Пак там - пушен бут на 19,99. Не капе като го режеш, дъската остава почти суха.
  • #13
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Те хубаво ги дават на работниците, ама мюслитата как ги ядат, като те са основната работна ръка във фабриките им, а вурстовете се праят от свинско месо. Освен за тарамбуките да ги правят без месо или от кожичките след масовите сю-не-ти в Германистан. А за феновете на марката остава да го ядат гол...вурста де..... хахаха
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    кренвирш ( преди 1 седмица )
    10-ти , на снимката има "боквурст" , което е мнооого далеч от нашия кренвирш и като съдържание , и като вкус- нямат нищо общо! Това , че от сайта са го кръстили кренвирш е друг въпрос. Тия "вурстове" предимно минават топлинна обработка в тиган и остават цели, което при кренвирша е невъзможно:)))
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    9-ти къде бре? нещо си се объркАл..
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Още преди 90-та година Кренвиршите на месокомбинат Родопа се правеха на австрийски линии fessmann и по техния стандарт съдържаха 65% твърдо вещество и 35% вода Няма как в тези 65% твърдо вещество да има 78% свинско месо А тогава кренвиршите си бяха истински
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    7-ми - аз и в БГ мога да си купя кренвирши с по-висок процент месо и без картофено брашно, соев гранулат, соев изолат и бамбукови фибри. Компренде?
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Щом са такъв хит занчи са качествени и вкусни. Там ги правят с месо за разлика от Република България.
  • #7
    11 rate up comment 0 rate down comment
    кренвирш ( преди 1 седмица )
    6-ти , а на първо място какво пише? Свинско месо 78,5 % или това не го виждаш?