IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Volkswagen продава повече кренвирши, отколкото автомобили

Дълги години най-масовият продукт от Волфсбург бе "оригинална част 199 398 500 А"

Ако се озовете във фабриката на Volkswagen във Волфсбург и ви попитат дали искате да опитате "част 199 398 500 A", не се стресирайте излишно. Става дума чисто и просто за кренвирши.

  
кренвирши, вурст, Volkswagen

 
 
Най-големият производител на автомобили в света прави също вурстове, и то в индустриални количества. Всъщност толкова индустриални, че през 2015,  2017 и 2019 компанията е продала повече кренвирши, отколкото автомобили. Наричани Volkswagen Originalteil ("оригинална част"), вурстовете са популярни из цяла Германия и дори получават поръчки от чужбина.

Началото било далеч по-скромно: през 1973 тогавашната управа на компанията решила да прави собствени вурстове и кетчуп на територията на фабриката, за да изхранва работниците. Това едновременно щяло да намали разходите и да гарантира качеството на храната. Заради заводския правилник новата "част" трябвало като всички автомобилни компоненти да получи идентификационен номер: "no. 199 398 500 A”.

   
кренвирши, вурст, Volkswagen
  
   
Днес 30 служители, повечето от които обучени месари, се занимават само с този "компонент", и успяват да произведат над 18 000 кренвирша дневно. Месото се купува от местни ферми, а рецептата за къри-соса, който включва къри, черен пипер и джинджифил, е фирмена тайна. Част от производството се опакова в пакети по пет и се разпраща до дилърствата, които ги подаряват на всеки, купил си и автомобил.

Постепенно "марковите" вурстове придобиха почти култов статут и през 2017 компанията продаде 7 милиона парчета от тях - повече от всички пласирани автомобили с марката VW. За да ги опитате, не е задължително да си купувате и Golf - но все пак помага.

Все пак и вурстовете трябва да се променят в крак с времето, както и автомобилите на VW. Пред 2021 компанията обяви, че спира производството на къривурст от месо и го заменя с вегетарианската му версия в столовете за работниците на концерна. Ход, който предизвика доста гневната реакция на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 3 години )
    "Защо Volkswagen продава повече кренвирши, отколкото автомобили?"Отговор: Защото толкова могат! :)
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    14-ти напротив - много е важно. Щото май лъжеш ;)
  • #15
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    до 14 , щом са немски , най-вероятно пак ще има картофено НИШЕСТЕ(или царевично , нещо за спойка, за сгъстяване) , а не брашно , защото това пише на етикета. В Германия кренвирши , като тия в България няма , такова нещо не се продава.Най-лесната проверка - отиваш примерно в Кауфланд , купи си кренвирши, купи си и франкфуртер или виенски вурст( за много хора това са "кренвирши"- но няма нищо общо с тях).
  • #14
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    До 11. Къде не е важно. Цена 16 лв/кг и страна производител - Германия. Признавам не са български! Но пък са на известен производител. Пак там - пушен бут на 19,99. Не капе като го режеш, дъската остава почти суха.
  • #13
    12 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Те хубаво ги дават на работниците, ама мюслитата как ги ядат, като те са основната работна ръка във фабриките им, а вурстовете се праят от свинско месо. Освен за тарамбуките да ги правят без месо или от кожичките след масовите сю-не-ти в Германистан. А за феновете на марката остава да го ядат гол...вурста де..... хахаха
  • #12
    10 rate up comment 0 rate down comment
    кренвирш ( преди 5 години )
    10-ти , на снимката има "боквурст" , което е мнооого далеч от нашия кренвирш и като съдържание , и като вкус- нямат нищо общо! Това , че от сайта са го кръстили кренвирш е друг въпрос. Тия "вурстове" предимно минават топлинна обработка в тиган и остават цели, което при кренвирша е невъзможно:)))
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    9-ти къде бре? нещо си се объркАл..
  • #10
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Още преди 90-та година Кренвиршите на месокомбинат Родопа се правеха на австрийски линии fessmann и по техния стандарт съдържаха 65% твърдо вещество и 35% водаНяма как в тези 65% твърдо вещество да има 78% свинско месо А тогава кренвиршите си бяха истински
  • #9
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    7-ми - аз и в БГ мога да си купя кренвирши с по-висок процент месо и без картофено брашно, соев гранулат, соев изолат и бамбукови фибри. Компренде?
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Щом са такъв хит занчи са качествени и вкусни. Там ги правят с месо за разлика от Република България.