IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Volkswagen продава повече кренвирши, отколкото автомобили

Дълги години най-масовият продукт от Волфсбург бе "оригинална част 199 398 500 А"

Ако се озовете във фабриката на Volkswagen във Волфсбург и ви попитат дали искате да опитате "част 199 398 500 A", не се стресирайте излишно. Става дума чисто и просто за кренвирши.

  
кренвирши, вурст, Volkswagen

 
 
Най-големият производител на автомобили в света прави също вурстове, и то в индустриални количества. Всъщност толкова индустриални, че през 2015,  2017 и 2019 компанията е продала повече кренвирши, отколкото автомобили. Наричани Volkswagen Originalteil ("оригинална част"), вурстовете са популярни из цяла Германия и дори получават поръчки от чужбина.

Началото било далеч по-скромно: през 1973 тогавашната управа на компанията решила да прави собствени вурстове и кетчуп на територията на фабриката, за да изхранва работниците. Това едновременно щяло да намали разходите и да гарантира качеството на храната. Заради заводския правилник новата "част" трябвало като всички автомобилни компоненти да получи идентификационен номер: "no. 199 398 500 A”.

   
кренвирши, вурст, Volkswagen
  
   
Днес 30 служители, повечето от които обучени месари, се занимават само с този "компонент", и успяват да произведат над 18 000 кренвирша дневно. Месото се купува от местни ферми, а рецептата за къри-соса, който включва къри, черен пипер и джинджифил, е фирмена тайна. Част от производството се опакова в пакети по пет и се разпраща до дилърствата, които ги подаряват на всеки, купил си и автомобил.

Постепенно "марковите" вурстове придобиха почти култов статут и през 2017 компанията продаде 7 милиона парчета от тях - повече от всички пласирани автомобили с марката VW. За да ги опитате, не е задължително да си купувате и Golf - но все пак помага.

Все пак и вурстовете трябва да се променят в крак с времето, както и автомобилите на VW. Пред 2021 компанията обяви, че спира производството на къривурст от месо и го заменя с вегетарианската му версия в столовете за работниците на концерна. Ход, който предизвика доста гневната реакция на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

0 от 500