IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda затваря и завода си в Турция през 2021 г.

Компанията напълно прекратява производството си в Европа

Honda затваря и завода си в Турция през 2021 г.

Японският производител Honda вече обяви официално, че през 2021 г. ще закрие завода си в Суиндън (Великобритания), като обяснението е несигурността около предстоящия Брекзит, както и реструктуризация и оптимизация на производството, както и преминаване към електрификация на моделната гама.

Сега от компанията обявиха официално, че по същото време ще затворят и завода си в Турция, което означава и край на производството в Европа. Причините за спирането са подобни (без Брекзит), като останалата дейност на Honda в Турция - продажби, импорт, както и дистрибуция на автомобили и мотоциклети ще се запази.

Honda Civic

Заводът в град Гебзе, провинция Коджаели беше отворен през 1996 г., като годишният му обем е 50 000 автомобила. Сега в него се сглобява седанът Honda Civic (на снимката), като обемът на производство е сравнително малък - 38 000 бройки на година. В предприятието работят 770 човека.

Решението за закриване на завода е свързано най-вече с кризата в икономиката на Турция. През 2018 г. продажбите на нови коли в страната паднаха с 35% - до 612 607 бройки. За януари тази година спадът е с 59%, като при Honda търсенето е паднало с 40%.

От компанията отричат решението им за оттегляне от Европа да е пряко свързано с Брекзит и с проблемите в турската икономика. И твърдят, че искат да съсредоточат производството си в Китай, Япония и САЩ, където се очаква по-голямо търсене.

Сники: Honda
 


 

Снимки: Toyota

0 от 500