IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва с Tesla Model 3 след 41 842 км пробег? (ВИДЕО)

Американски блогър разкрива какви разходи е направил за година ползване

Какво се случва с Tesla Model 3 след 41 842 км пробег? (ВИДЕО)

В Yotube-канала на блогъра Анди Слай се появи любопитно видео, в което се оценява електрически седан Tesla Model 3, купен преди около година за 50 000 долара. В момента пробегът на колата е 26 000 мили (41 842 км).

Един от големите плюсове за електрически модел са многото обновявания на електронните системи. Това означава, че дори на година Model 3 е с актуално оборудване - напълно еднакво с това на колите, които са купени в наши дни.

Любопитното е, че самият блогър първоначално изразява сериозни съмнения за надеждността на електромобила, но след това се убеждава, че тя е на високо ниво.

"Мога да каже, че моят Model 3 до този момент е надежден на 100%. И затова не крия, че съм доста приятно изненадан от този факт. Всеки вярва в надеждността на чисто новата кола, но в случая и тази, която е на 1 година, не отстъпва по нищо", обяснява Слай.

За година той е сменил единствено гумите на електромобила, като се е възползвал от факта, че в някои магазини в САЩ това е напълно безплатно. За да измине 41 842 км блогърът е изразходвал енергия струваща 549 долара. Блогърът допълва, че благодарение на безплатното паркиране в хотели и обществени паркинги, разходите за колата му са само 36 долара на месец. 

Той пресмята, че същият пробег при автомобил с двигател с вътрешно горене ще му струва около 2382 долара за периода от 12 месеца. В тази сума не влизат парите за смяна на масло.

Слай е много доволен и от характеристиките на колата - високата мощност и настъпващият веднага въртящ момент.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #20
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Анонимния под мен - абсолютно! Всички тия блогъри са така наречените "инфлуенъри" - рекламират простотии и само за една снимка с даден продукт получават кинти. За да си получи чека този ще я хвали не ми и ще преспи с нея...
  • #19
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Единствения смислен вариант на електричка е за градска мини бълха от порядъка на Смарт, Ъп, Туизи и те трябва да са с по 10-15 кв батерии за 100тина км пробег - всичко друго е безумие! И всичко друго но не и екологично, каквато уж им беше идеята, а накрая се оказа, че никой не рекламира колко е еко кочака, а колко бързо ускорявал...
  • #18
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ..и да - почти всяка нова кола за 1 година няма да има никакви проблеми. Разходите има бая да се трупат за да стигнат цените на електричките... гнусна реклама тип хайп-нат блогър купен от голяма компания.
  • #17
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    peposhi, в общия случай трябва да имаш доста пари за да си имаш кола за дълго пътуване и за града и около града (лийф мийф и други скъпи алтернативи). Т.е. освен че ти е скъпа електричката, изисква да имаш още една кола за eксглокзии... Това че нЕкой е навъртял н-найсе хиляди километра на неква кошница не я прави велика ;)
  • #16
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    До анонимния с "тойотата" - а колко бройки от тази тойота са продали японците - карам и по пътя не виждам наспрели коли с ДВГ и то при условие, че при нас са всички *** на европа. А и ако си взел дизел, да го караш на градско разбира се, че високия въртящ момент ще скапе съединителя рано рано... познат мина с 10 годишната си дизеларка 240 000 км и не е сменил и болт по нея, а я взе на 100 хил км.
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    peposhi, кажи къде е това дето нов Leaf е на цената на Фабия. Щото в БГ Фабия с базовия мотор и високо ниво на оборудване е 22 хиляди. С най-мощния двигател и най-високото ниво отива на МАКСИМУМ 30 ХИЛЯДИ ЛЕВА!!!
  • #14
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Това за нормалния потребител са 15 години ползване... но дори и това не е въпросът - зареждам 2 пъти в месеца резервоара до горе и не го мисля. Не си калкулирам маршрута така че да има зарядно наоколо нито се занимавам всяка вечер да му слугувам да опъвам кабели за зареждане - и на смартфона ме дразни камо ли да тръгна и на кола да слугувам... Айде сега си представи колко км мога да мина с над 100те хиляди които трябва да платиш за Тесла?!
  • #13
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    peposhi - Нещо си се омотал брат... Нисан Лийф в България с Текна оборудване - второто, което е доста бедно струва 72 000 лв. Няма да взема Октавия, а далеч по-скъпия Голф и то 150 кс и то комби, което добавя кинта и то автоматик - само тия двете неща са едни излишни 5 бона ама айде... 45 000 лв за топ оборуването (реално на мен повече от Поло не ми трябва) та разликата е почти 30 000 лева... с тия пари и 6/100 което е постижимо, че и много са 230 000 км докато стигна твойта цена!
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    noname ( преди 5 години )
    peposhi - Шкода Фабия комби с топ оборудване едва ли минава 35 хил лв(натоварена с всички екстри), на сайта на Нисан с големи букви пише че цените започват от 69090 лв(разбирай бейсик). А ти говориш за колиТЕ (повече от една). Кажи тогава откъде ги купуваш, че и ние да си вземем
  • #11
    5 rate up comment 3 rate down comment
    peposhi ( преди 5 години )
    взимаш кола в клас Октавия... новият Лийф с 62кв батерия ще направи минимум 350км с едно зареждане... колко често карате по толкова километри на ден, бе хора?!? Разбирам, ако колата сте на път 24/7, елекричка не е за вас все още, но всеки средно статистически шофьор с нормален пробег бе бил ОК с една такава. Мой познат катастрофира с неговия Лийф преди 2 месеца - 180 000км за 4 години с 24квтч батерия... не ставало казвате...