IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Spyker C8 Spyder - триумфът на автомобилния дизайн (ВИДЕО)

Забравената холандска компания е произвела едва 240 коли

Spyker C8 Spyder - триумфът на автомобилния дизайн (ВИДЕО)

Суперколите са най-великото въплъщение на автомобилната свобода. Плакатите им красят стените на не една момчешка стая, те са звездите в Instagram и ценна принадлежност на онези, дарени с невероятното щастие да ги притежават. Въпреки това не всички суперавтомобили се помнят. Като тези на холандския производител Spyker, който изчезна в страниците на историята.

YouTube каналът Petrolicious разказва историята на Джеймс Чен, който още като дете е очаровано от автомобилите, а по-късно става горд собственик на Spyker C8 Spyder от 2006 г. В краткото видео този забравен суперавтомобил отново се превръща в център на вниманието с уникалния си аеродинамичен дизайн.

През 90-те години на 19-ти век Spyker първоначално се занимава с производството на каросерии, а малко след това става първата марка в света, която създава автомобил 4х4. Нейните модели са ценени заради качеството и издръжливостта им. През 1914 г. Spyker се слива с Dutch Aircraft Factory N.V., за да произвеждат самолети и двигатели за Първата световна война. През 1919 г. обаче се връща към направата на автомобили с модела C1 Aerocoque, който използва самолетното аеродинамично ноу-хау за каросерията си. През 1926 г. компанията изчерпва парите си и хлопва кепенци.

През 1999 г. холандският бизнезмен Виктор Мюлер, бивш президент и изпълнителен директор на Saab, купува правата върху името и създава компанията Spyker Cars, която започва да съзтава странни автомобили, вдъхновени от самолети. Моделът Spyker C8 Spyder се превръща в реалност, роден 75 години след разпадането на оригиналната компания. Това е красив дизайн, елегантен, но в същото време мощен. Неговата сложност, както отвътре, така и отвън, е по-близка до фините часовници отколкото до автомобилите.

"Колата адски бързо сменя посоката на движение. Понякога е малко плашещо, но управлението е превъзходно. Чувства се по-скоро като голям Lotus, отколкото като Ferrari или Audi R8", казва Джеймс за Spyker C8 Spyder. Като стана дума за Audi, двигателят на холандския суперавтомобил е 4.2-литров V8 от Audi, който развива мощност от 400 коня и задвижва задните колела. Неговата лека конструкция означава, че тази мощ е повече от достатъчна колата "да лети" над пътя. Този модел обаче е един от малкото, при който двигателят отстъпва на дизайна.

Моделите на Spyker са много редки. "Spyker е произвела около 240 коли, това е всичко. Компанията фалира през 2010 г. и отново през 2015 г. От 240-те направени автомобила има около 120 модела C8 Spyder, от които 70-77 са в САЩ", обяснява Джеймс. "Убеден съм, че всички страхотни автомобили трябва да бъдат използвани. Така че, аз карам всичките си коли и това е причината, поради която имам толкова много. Всяка кола изпълнява определена роля", добавя г-н Чен.

0 от 500