IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Състезателен Duster ще е първият електромобил на Dacia

Румънската марка усилено тества прототип на модела

Състезателен Duster ще е първият електромобил на Dacia

Алиансът Renault-Nissan е сред лидерите в световен мащаб по отношение на електрификацията и лансирането на електромобили, както в Северна Америка, така и в Европа. Доскоро Dacia оставаше встрани от тази вълна, тъй като достъпната румънска марка на Renault е концентрирана върху производството на надеждни, евтини и масови автомобили, при които се използват технологии, които вече са се доказали в милиони бройки в производството на Renault.

Но румънците също навлизат в битката при електромобилите, като това ще стане по един много интересен начин. Папараците вече заловиха тестове на предсериени прототипи на бъдещия електромобил на Dacia, с купето на Duster. Но тук трябва да направим уговорката, че най-вероятно става въпрос за състезателна версия на Duster, както подсказват формите на купето, разширените калници и т.н.

Duster

В серийния си вид Duster няма много общо със спорта, популярният SUV се отличава с отлична проходимост, добро пътно поведение и се задвижва от маломощни от състезателна гледна точна бензинови и дизелови мотори. Не така обаче стоят нещата, ако погледнем съм състезанията с електромобили. Те към днешна дата не са особено много и е лесно да се предположи накъде се цели Dacia – в легендарните надпревари на лед Andros Trophy, където състезанието с електрички вече имат изградена традиция.

Освен това, за 2020 година правилата предвиждат създаването на клас в топ групата на надпреварата изцяло за електромобили, което означава, че в него ще участват най-добрите пилоти и най-успешните тимове в тази надпревара. А и Dacia постигна сериозни успехи в Andros Trophy в края на миналото десетилетие, отново с Duster, което се оказа повече от добра кампания.

Duster

Така Dacia ще дебютира в света на електромобилите не с масов модел като Zoe или Leaf, а състезателен SUV, подготвен по правилата на Andros Trophy, който отговаря на изискванията на „силует рейсинг” и на практика само ще прилича на серийния Duster и ще има много малко общо с масовия румънски модел.

Най-наблюдателните папараци пък отбелязаха, че прототипът, който са срещнали е бил с ролбар, състезателни седалки и гуми с шипове, спирачки Brembo и спирачни апарати от Alpine.

А що се отнася до серийните електромобили на Dacia, то те би трябвало да се появят в началото на следващото десетилетие.

Снимки: motor1.com

0 от 500