IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Duster гони върха с мотор на Daimler

Версията Red Line стъпва на пазара със 150 коня

Dacia Duster гони върха с мотор на Daimler

Кросоувърът Duster е най-успешният модел на Dacia, след като румънската марка стана собственост на групата Renault. От излизането му на пазарите по света преди 8 години досега са реализирани 1 млн. бройки, което е около 1/5 от общите продажби на компанията. Моделът се представя добре и в България, като през 2018 г. записа над 1000 продажби и ръст с около 15% спрямо предходната година.

В Dacia обаче не се задоволяват с постигнатото и ще се опитат да подобрят тези резултати, при това съвсем скоро. А важна роля за това трябва да изиграе новата версия на кросоувъра - Duster Red Line, която първо стъпва на българския пазар. Нейното основно оръжие е новият 1,3-литров бензинов турбомотор, който е разработен съвместно с германския концерн Daimler. Двигателят се поставя на някои модели на Renaut, като нашият екип имаше възможност да го тества на обновения Kadjar по-рано тази година.

Duster

При френския кросоувър агрегатът се предлага в два варианта на мощност - 140 и 160 к.с., докато при Duster той развива 150 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Това е с 25 к.с. и 45 Нм повече отколкото предлагаше досегашния 1,2-литров TCe мотор, поставян на румънския модел. Двигателят е оборудван с филтър за твърди частици (GPF), като нивата на вредни емисии CO2 са 155 гр/км според новия цикъл на измерване WLTP.

От компанията производител посочват, че моторът разполага с най-новите и иновативни разработки на алианса Renault-Nissan, в това число и плазмено покритие (Mirror Bore Coating) – технология за покритие на цилиндрите, използвана за двигателя на Nissan GT-R с цел увеличаване на енергийната ефективност чрез намаляване на триенето и оптимизиране на топлопроводимостта. 

Duster


Други технологии - като директно впръскване на горивото под налягане, увеличено до 250 бара, и специален дизайн на горивната камера за оптимизиране на въздушно-горивната смес, са внедрени с цел намаляване на разхода на гориво и CO2 емисиите. 

Системата за двойно променливо газоразпределение на клапаните също е включена в новия двигател. Тя контролира всмукателния и изпускателния клапан като функция на начина на употреба на двигателя. Резултатът е по-висок въртящ момент при ниските обороти наред с по-висок и по-постоянен въртящ момент при по-високите обороти на двигателя за значително подобрено ускорение и поведение на пътя.

Duster

Новата версия на Duster ще се предлага само в два специални цвята - червен и сив, както и с допълнителни дизайнерски елементи. Сред тях са странични огледала с черно лаково покритие и червена линия, червени детайли по вентилационните отвори, дръжките на вратите и скоростния лост, специална текстилна тапицерия с червени детайл и 17-инчови алуминиеви джанти с червен център.

Версията с 4x2 задвижване вече е достъпна българския пазар, а през лятото се очаква и модификацията със с 4х4 задвижване.

Снимки: Dacia.bg

 

0 от 500
  • #6
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    До коментара с колективната оставка на БМВ,ами откъдето мине Дъстар-а, М-ката ще гледа, като наакано бебе майка си. Пък и за какво му е на човек нещо повече като и един Дъстър му стига.
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Странно защо ли дори в Париж масовите коли са Дачия а за Литекс Мотърс никой не е и чувал.
  • #4
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Е ... ( преди 5 години )
    и отпадъчните части от производството на Даймлер-Бенц трябва да влязът в работа ...
  • #3
    10 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Wow, 150 коня и умпомрачителните 250 Нм.,,, !!!! Това е направо RS- серия за Дачия. Чакаме борда на директорите на БМВ колективно да подадат оставка. Никакъв шанс няма тяхната М-серия срещу чудовищната дачия!
  • #2
    22 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Този мотор като го пускаха, го рекламираха като разработен от Рено. Daimler разчитали на тях, защото те никога не били правили малки двигатели. Така, че мотора е изцяло на Рено. И Нисан нямат нищо общо.
  • #1
    8 rate up comment 33 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ако беше българско-наше производство да го рекламирате постоянно няма да е лошо,ама то румънещи.Предпочитам японско или немско на 2-3 години за тези пари на дъстъра.Качество Балкан разлика в полза на японското.дръжте си го дъстър-*** ,сбирщайн....