IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Благодарение на "Дизелгейт" Vоlkswagen върви към №1 при електромобилите

Концернът готви модели на ток във всички сегменти и това е само началото

Благодарение на

Съвсем скоро концернът Volkswagen вероятно ще предлага най-широката гама електромобили. И колкото и да е странно, това се дължи на скандала с манипулираните дизелови двигатели, избухнал през есента на 2015 г.

Само преди дни приключи автосалонът в Женева, където дебютира концептуалното електрическо бъги Volkswagen. Според последните информации, ръководството на компанията смята да пусне модела ID Buggy в серийно производство. И ако това стане факт, компанията ще има оптимална гама от коли на ток, за която трябва да благодари на екологичното фиаско "Дизелгейт".

VW electric cars

Към момента, единственият производител, чиито електромобили хората искат да купуват, е Tesla. Всички останали в момента пробват леко почвата, но действията им са плахи. Очаква се сериозна експанзия от страна на  Audi, BMW и Mercedes, но техните опити засега са само хипотетични. И ако Volkswagen реализира обявените преди дни намерения, той ще стане единственият конкурент на Tesla.

Ако не вярвате - вижте какво готвят немците. Идва нов Microbus - носталгичен, съвременен и практичен автобус, който може да се превърне в електрически флагман на марката. Добавете към него ID Buggy, което ще привлича хората като магнит. Да, няма да се продава в голям тираж, но ще кара хората да забележат германската марка и да разберат, че нейната продукция може да се асоциира с развлечения и иновации.

VW electric cars

Другите модели, които готви Volkswagen на модулната си платформа  MEB, са ID, ID Crozz и ID Vizzion. Засега това са концепти, но ако се премахнат автономните им системи, на пазара ще се появят - сериозен кросоувър, премиум-седан, който да стане достъпна като цена алтернатива на Tesla Model S и привлекателен хечбек.

Нека не забравяме, че във VW Group влиза и Porsche, чийто електромобил Taycan ще се появи още през тази година. А той ще се конкурира с Tesla на най-високо ниво. С него гамата на VW Group ще съдържа поне 5 сериозни електромобила, които ще бъдат заплаха за всички останали.

VW electric cars

Всичко това нямаше да бъде възможно, ако не беше унижението, което Volkswagen претърпя с "Дизелгейт". Когато през 2015 г. германският концерн бе уличен в мошеничество, никой в него не се е замислял за екология и електромобили. В продължение на години се считаше, че дизеловото гориво ще удовлетвори всички нужди за ефективност. Както и останалите производители, таки и Volkswagem имаше електромобили в гамата си, но те бяха на базата на съществуващи модели и предлагаха смешен пробег. С други думи - нищо особено.

Концернът беше до такава степен погълнат в стремежа си да продава бензинови и дизелови коли, че високомерието му и увереността в светлото бъдеще летяха високо в облаците.  Те обаче бързо бяха унищожени от огромни глоби, криминални обвинения и пълна смяна на управниците. Компанията беше посрамена публично и трябваше да възстановява сринатия си имидж. И единственият начин за това беше да заложи на автомобили, които не отделят вредни емисии.

VW electric cars

VW electric cars

Първоначално на това беше гледано като разкайване заради "Дизелгейт". Ако не беше скандалът, Volkswagen би могъл да избира накъде да насочи научно-изследователските си проекти и вероятно би направил няколко електромобила, но едва ли би се насочил към унифицирани платформи и към детайлни планове за електрификация в близко бъдеще.

Нещата обаче бързо се промениха и сега Volkswagen има платформа за масовия пазар на електромобили. В много отношения тя прилича на тази на Tesla, но немците имат огромно предимство, тъй като те могат да произвеждат такиа количества, за които компанията на Илон Мъск може само да мечтае. На тези обеми няма да успее да се противопостави нито един производител.

VW electric cars

Ако до година-две VW започне да продава електрически микробус, бъги, кросоувър, хечбек и премиум-седан, концернът ще се окаже в още по-добра позиция от сегашната. И всичко това, благодарение на най-големия провал в автомобилната индустрия на XXI век. Вероятно, ако концернът не беше паднал от високо и не се беше ударил толкова силно, той щеше да е един от многото производители, които искат да са актуални. Volkswagen обаче беше принуден да рискува, тъй като нямаше какво повече да губи. И тръгна смело към бъдещето, където тези усилия ще се отплатят.

(По материали от чуждестранния печат)

0 от 500
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    И как точно заключиха, че Фолксваген ще са основен конглокент на Тесла!?! Европейците са години назад от азиатските производители. Нисан Лийф е най-продаван електромобил в света. Други производители вече изкарваха доста прилични модели като малкия сув Хюндай Кона който е с реален пробег над 400 км. ФВ тепърва ще разработват подобни модели. Да не говорим че европейските концерни са изцяло зависими от Азия относно батериите. Колкото и модела да изкарат ще им трябват батерии за тях а те нямат готовн
  • #10
    15 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Платена реклама на картинките на ФВ. Да ги изкарат в шоурума и тогава ще коментираме. Те с инфотеймънта на новият Голф го загазиха, да не говорим за електромобили. Пожелавам им успех. Ще им трябва ...
  • #9
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Бе то върви ама дали ще му стигне нафтата за да пристигне!?
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нисан - да, но рено-никога!!
  • #7
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    "Към момента, единственият производител, чиито електромобили хората искат да купуват, е Tesla" - що за глупост е това?!?! Рено, Нисан, Киа, Хюндай, Ягуар нима нямат напълно електрически модели които хората купуват?!? За миналата година Nisan Leaf е най-продавана ел. кола в света! В Европа Тесла с всичките се модели е на трето място след Нисан и Рено и малко преди BMW i3 .....То бива мъскзобита, ама чак толкова ......
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    а дано Bike
  • #5
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ваговете играят на едро, не искарват по един модел на 3-4 години, а да изкарат едновремено модели в различни класове и размери. Инвестициите и разработките им отнемат години което е нормално за тяхните мащаби. Но в един момент ще ги пуснат масово и клиентите ще имат голям избор от модели цени и конфигурации. И колите им ще са добре направени и изпипани, германците няма да пуснат нещо недоизмислено и недовършено на пазара както правят от Тесла.
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    A Тойота кога? Защото те нямат електромобили и казаха че не искат да правят.
  • #3
    22 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    "Ще", "Планува", "Подготвя", "Планове", "Бъдеще" ... реалността, обаче са черни кълбета блу моушън. Иначе бъдещето изглежда розово :)))
  • #2
    12 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Те от 3 години продават ел. Коли тоя под мен готвел още. Това, че си тотално неосведомен, не значи че хората не правят, в момента готвят много модели с по-голям пробег и с по-голяма масовост.