IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler, BMW и Volkswagen ще бъдат глобени с по 1 млрд. евро

Трите производителя умишлено не слагали пречистващи системи

Daimler, BMW и Volkswagen ще бъдат глобени с по 1 млрд. евро

Европейските антитръстови регулатори ще наложат глоба от 1 млрд. на всеки от германските концерни Daimler, BMW и Volkswagen заради тайно споразумение за намаляване на ефективността на системите за филтриране на отработените газове, съобщава списанието Der Spiegel.

Трите производителя са се догововорили за намаляване на размера на така наречените резервоари Adblue, поставяни на дизелови автомобили, а също така са се съгласили да не включват филтри за фини прахови частици за моделите с бензинови двигатели. Това им е позволило да икономисат сериозни средства за разработка и внедряване на тези системи за пречистване.

От BMW отказаха да коментират твърденията на немското издание, докато от Daimler заявиха, че си сътрудничат с европейските органи. Концернът е кандидатствал за статут на "съдействащ свидетел" в производството. На свой ред от Volkswagen къщо посочиха, че си сътрудничат с властите.

Стратегическото сътрудничество между немските автомобилостроители не е необичайно, но компаниите, признати за виновни в нарушаването на правилата на картелите в ЕС, са заплашени от 10% от глобалните си приходи.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500