IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW отнесе глоба от 8,5 млн. евро

Санкцията е заради софтуер на дизеловите двигатели

BMW отнесе глоба от 8,5 млн. евро

Германският производител BMW е глобен с 8,5 млн. евро заради продажба на дизелови автомобили, при които вредните емисии са по-високи от позволеното. За разлика от другите подобни скандали напоследък, санкцията на баварците не е защото са излъгали клиентите си, а за допусната грешка, съобщава агенция Reuters.

От компанията официално обявиха, че не са намалявали умишлено нивата на вредните емисии на своите автомобили. В случая, BMW поставил неправилно програмно оборудване на 7695 дизелови автомобили и това е довело до нива на вредни емисии, които са по-високи от допустимите.

BMW

"Глобата е наложена от прокуратурата в Мюнхен като административно нарушение, което се дължи на небрежност при контрола на качеството. Грешната маркировка на част от програмното оборудване, което трябва да контролира работата на двигателя и да следи за вредните емисии, е причина за сгрешените резултати от тестовете", се казва в заявлението на разследващите органи.

Самото разследване стартира още през 2018 г., като BMW беше заподозрян в използването на програмно устройство, подобно на това, заради което избухна скандала с дизеловите двигатели на Volkswagen. Баварците няма да обжалват санкцията на прокуратурата и ще платят глобата си.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Кво ти пука ( преди 5 години )
    Много ми е интересно как така при бмв констатираха че е грешка разбираш ли? Ми то и при фолксвагените е грешка. Объркали софтуера хората. Ама вдигнаха джабала до небесата. Вече съм 100000% убеден, че това с дизелгейт е нагласистика, за да бутнат фолксваген.,както и дизелите. Да ама ще ударят голяма греда.
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Някой собственик на бмв да ми обясни - що сте толкова прости?
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Иво ( преди 5 години )
    Дръгели като Фолксваген ***