IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW X1 се провали на нов краш-тест (ВИДЕО)

Само 4 модела получиха отлична оценка на изпитанията за разпознаване на пешеходци

BMW X1 се провали на нов краш-тест (ВИДЕО)

Американският застрахователен институт за пътна безопасност  (IIHS) проведе изпитания на системата за разпознававе на пешеходците на 11 кросоувъра - BMW X1, Chevrolet Equinox, Honda CR-V, Hyundai Kona, Kia Sportage, Mazda CX-5, Mitsubishi Outlander, Nissan Rogue, Subaru Forester, Toyota RAV4 и Volvo XC40. Само 4 от тях получиха отлична оценка.

Всяка година в САЩ загиват повече от 6000 пешеходци и това накара експертите от IIHS да проверят как се справят новите системи за разпознаване, с която са оборудвани най-популярните кросоувъри. Технологията трябва да разпознава пешеходци, велосипедисти и животни, а тестовете включват три различни ситуации.

При първата манекен, имитиращ възрастен пешеходец с ръст 183 см, пресича път перпендикулярно на траекторията на движение на тествания автомобили. Измерванията се правят със скорост 20 и 40 Км/ч, като система има 6 и 14 метра съответно, за да реагира.

Във втория случай манекенът имитира 7-годишно дете с ръст 114 мм. Той излиза на пътя перпендикулярно на движенето на два автомобила - кросоувър и лека кола, като измерванията също стават със скорост 20 и 40 км, като системата има 10,5 и 20 мм за реакция.

При третата ситуация манекенът имитира пешеходец с ръст 183 см, който се движи край път на тествания автомобил, като тук скоростта е по-висока - 40 и 50 км/. Всяко изпитания се провежда 5 пъти на сух път и при слънчево време, като се взима средната скорост на автомобила.

IIHS - тестове

В крайна сметка най-високата оценка - Superior, се присъжда на автомобила, който успее за избегне сблъсък и да намали максимално скоростта си преди контакт с манекена. Тя е присъдена на Honda CR-V, Subaru Forester, Toyota RAV4 и Volvo XC40, като единствено Forester и RAV4 успяват при всеки опит да избегнат удар с манекена.

Добра оценка - Advanced, се дава при успешно преминаване на по-голям брой изпитания, като с нея са отличени  Chevrolet Equinox, Hyundai Kona, Kia Sportage, Mazda CX-5 и Nissan Rogue (известен още като X-Trail).

Mitsubishi Outlander поучава минимална оценка - Basic, след като при всички преминавания бе отчетено недостатъчно намаляване на скоростта. По-зле се справя само  BMW X1, който е с нула (пълен провал). Оказва се, че фирмената система Daytime Pedestrian Detection на практика не работи, като при изпитанията тя не намалява скоростта. А при движение с 60 км/ч дори не забелязва излезлия на пътя пешеходец и направо го отнася.

Снимки и видеo: IIHS

 

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Пигмей ( преди 5 години )
    Какво е това дете с височина 11,4 сантиметра? Пък и на 7 години!
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Геле ( преди 5 години )
    много добри системи, но в България трябва да имаме чисти пътища за да работят. За 20-30км и колата е вече с кал и то по първокласни пътища. Не мисля, че ще можем да разчитаме на тях тук така, както ще се прави в чужбина.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Евала ( преди 5 години )
    Точна така да се види истината за многото пари дето ги искат,защото тук коментиращи господа,всички имаме деца,внуци , а колко некадърни *** има по пътищата!Все повече такива системи да се внедряват!
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Nemo ( преди 5 години )
    Ааааа, защо така? Аз с моето Q7 нямам такива проблеми. Веднъж ми отказа генератора за лед, и веднъж тостера. Но ги ресетирах и се оправива.
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Даниел ( преди 5 години )
    Има ли още хора, които да вярват на АДАК?
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 5 години )
    А, не го мислете немското качество. АДАК ще повторят тестовете и резултата ще е отличен за немците и слаб за останалите. Не е и като да липсват лапнишарани да им вярват..
  • #1
    16 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Немско качество ...