IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen е избрал Сърбия за новия си завод

Крайното решение е взето и България няма да получи инвестицията

Volkswagen е избрал Сърбия за новия си завод

Германският автомобилен концерн Volkswageп ще построи новия си завод в Сърбия, а не в България. Това твърди местното издание "Новости", според което крайното решение е взето и Сърбия е избрана в конкуренция с България, Румъния, Турция и Северна Македония. 

"Въпреки че българите бяха дълго време фаворит за тази инвестиция, компанията от Волфсбург избра нашата страна. Според информация на нашия вестник, първите автомобили от сръбския Volkswagen трябва да излязат от завода през 2023 г.", съобщава "Новости".

Германският производител не крие намерението си за откриване на ново съоръжение в тази част на Европа, като в него ще се произвеждат модели не само на Volkswagen, но и на Skoda и Seat. Дилемата беше в коя страна да е заводът, като Румъния и България бяха с предимство, тъй като са членки на ЕС и очакват инвестиции. На свой ред Турция със своите 80 млн. жители пък е най-големият пазар в региона.

В крайна сметка, според "Новости", е било взето решение да бъде подкрепена сръбската икономика, тъй като в страната свои предприятия имат много от производителите на автомобилни компоненти, които използва Volkswagen. 

Изданието дори посочва конкретно място, на което ще бъде изграден новия завод - град Шумадия, като цитира сръбския президент Александър Вучич, според когото подобна инвестиция ще промени "кръвната картина на сръбската икономика.

Заводът ще има капацитет от 300 000 автомобила годишно, като инвестицията ще бъде за 4,5 млрд. евро.. За избора на Сърбия важна роля играе и фактът, че страната разполага с 10% от световните залежи на литий, който е нужен за електрическите автомобили. В новата фабрика ще се произвеждат само стандартни превозни средства, но германците ще получат и достъп до лития, който им е необходим за колите на ток.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #7
    33 rate up comment 7 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    Геополитика - грънци!! Съвсем логично и разумно решение! Какво имаме в България, освен членстовото си в ЕС?!?! Мързелив народ, лошо и неадекватно на икономическите нужди образованеи, корупция на всички нива, лоша трудова култура и дисциплина, с изключения на Южна България - много лоша инфраструктура! В БГ идват инвеститори чийто цел е единствено заобикаляне на закона и еко нормите!
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Геополитическо или не... решението е взето.Интересно ми е обаче, след като Сърбия не е в Европейския съюз, какво ще се стане с мита/таски и други за стоки извън Европейския съюз?Нали това е идеята, стоките да пътуват спокойно вътре в съюза...
  • #5
    22 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Къде е форумното ГЕРБ-ерастче да ни обясни колко сме добре и как всичко е цветя и рози? Сега обяснява други теории, че било геополитическо решението. Да бе, така е и направо ти повярвах...
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    a ( преди 5 години )
    Ами в сръбските медии пише, че по-скоро обмислят да купят дефакто фалиралия Fiat/Zastawa, а не да строят нов завод, но както и да е.
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Германия просто препикава територията на Сърбия, където се опитват да препикават и Китайци и Руснаци :)
  • #2
    9 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Недейте да плюете - избора е свързан с много геополитически фактори. ЕС иска да привлече сърбите в орбитата на запада. Китайците здраво влизат там и може би Германците искат да не им позволят да завземат изцяло сърбия. Русия се опитва да бутне техния про европейски премиер и може би това е подкрепя за него.
  • #1
    39 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Разбирасе, трябва да си луд за да се удариш в БГ бюрокрацията и корупция...=