IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Моделите на Porsche сами ще ходят в сервиза

Компанията тества автономната технология на специален изпитателен полигон

Моделите на Porsche сами ще ходят в сервиза

Porsche обяви, че разработва автомобили, които могат самостоятелно да отиват в сервиза за годишния технически преглед и обслужване. Производителят на спортни коли работи с базирания в Берлин стартъп Kopernikus Automotive в създаването на изпитателен полигон на базата си в Лудвигсбург, северно от Щутгарт.

Там двете фирми ще тестват автономна технология, която ще позволи на автомобилите да се придвижват самостоятелно от паркинга до сервиза. Според представители на марката, целият процес ще бъде иницииран от монтьор, който ще използва таблет, за да повика колата и тя точно да се позиционира на мястото за обслужване. След като работата приключи, автомобилът ще може да се върне обратно на паркинга при собственика си.

В Porsche казват, че тази технология ще помогне на сервизните центрове да работят по-ефективно, без да е необходимо технически персонал да прекарва излишно време в събиране и връщане на автомобили. Планира се изпитателният полигон да бъде завършен в следващите няколко месеца, а резултатите от тестовете да бъдат обявени през 2020 г.

Porsche

"Автономното шофиране фундаментално ще промени движението по пътищата само след няколко години. Ние обаче сме в състояние да използваме наличните днес технологични възможности, за да направим работните процеси още по-ефективни", казва Александер Хаас, ръководител на проекта.

Преди компанията да може напълно да развие своята автономна система обаче, тя трябва първо да създаде компютърен модел, което ще й позволи да проектира изкуствена мрежа, способна безопасно да изпраща колите на правилните места. Изкуственият интелект ще "измине" над 1,5 млн. виртуални километра, като "доставя" компютърно генерирани коли до цифровия сервиз и обратно, преди инженерите да започнат реалните тестове.

Снимки: Porsche

0 от 500