IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Честит Брекзит: Honda затваря завода си в Суиндън

Една пета от жителите на града, които гласуваха за излизане от ЕС, може да останат без прехрана

Първият драматичен ефект на Brexit върху британската промишленост вече е факт: Honda обяви официално, че ще затвори завода си в Суиндън през 2022 година. Пряко заетите в предприятието 3500 работници бяха уведомени за решението тази сутрин.

Honda, Суиндън

Над 90% от продукцията на завода в Суиндън е за износ. Неяснотата около Brexit и дали Великобритания изобщо ще има търговски споразумения с ЕС и САЩ са изиграли основа роля за решението на японците, коментират на Острова

Заводът в Суиндън, който произвежда Civic, е най-големият за японската компания в Европа и единственият, в който се правят автомобили (другият в Аалст, Белгия, произвежда само компоненти). Годишният капацитет на завода е 160 000 автомобила, от които над 90% се изнасят от Великобритания.

В официалното съобщение японците цитират "предизвикателствата на електрификацията" и нуждата "да фокусираме активностите си в региони, където очакваме добри производствени обеми". Думата Brexit не се споменава, но още миналата година представители на компанията предупредиха министър-председателя Тереза Мей, че при Brexit без ясно търговско споразумение с ЕС не могат да гарантират оцеляването на завода.

От Даунинг стрийт още няма официален коментар. Министърът за бизнеса Грег Кларк заяви, че е разочарован от решението, защото Великобритания била "един от лидерите в разработването на тези технологии" (вероятно става дума за електромобилите). "Това е съсипващо решение за Суиндън и за страната... Търговско решение, базирано на безпрецедентните промени на световните пазари", добавя Кларк.

Honda, Суиндън

Три хиляди и петстотинте работници на Honda в Суиндън бяха официално уведомени за решението тази сутрин

За 180-хилядния Суиндън затварянето на най-голямото предприятие в областта ще е тежък удар - според някои калкулации близо една пета от населението разчита пряко или косвено на Honda за прехраната си. Парадоксално, но в референдума преди две години почти 55% от жителите гласуваха "за" Brexit.

Заводът ще продължи работа поне до 2021, до края на живота на сегашното поколение Civic. Дотогава компанията не предвижда съкращения на работници.

Решението повдига интересни въпроси пред шефовете на Honda - дали да помислят за друга производствена база в ЕС, или да разчитат на внос. Ратифицираното наскоро търговско споразумение между ЕС и Япония постепенно ще премахне митата върху автомобилите до 2025, но в полза на Стария континент може да натежат логистични фактори.

 

 

0 от 500
  • #7
    36 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Глобален капитализъм - когато печалбите на акционерите намалеят малко заради по-високи разходи за труд или например мита, си събират партакешите и отиват където е по-евтино. Няма общности, няма традиции, няма човешки съдби, просто се гледа къде е най-изгодно.
  • #6
    36 rate up comment 3 rate down comment
    бавареца ( преди 5 години )
    не са по големи *** от тукашните - и тука някой вярва на сидеров за пенсии по 1000лв и зпалтаи по 2. и на бареков за 1млн. нови работни места и безплатни таблети. там е почти същото . даже повярваха точно на един психопат , който яде и пие с волен сидеров. това е. да вярваш в безплатно сирене - значи си мишок в капана
  • #5
    21 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Може да се преместят в България
  • #4
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Коня на оня ( преди 5 години )
    Та както казвах преди (цитирам себе си). Ще пикаем на гроба на още една империя.
  • #3
    33 rate up comment 10 rate down comment
    lordlosh ( преди 5 години )
    Англетата си живеят в някакъв си техен измислен свят. И се имат за много големи.Малко като Хамериканчетата.
  • #2
    39 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    каква сметка да си направят? нали гласуват всички зеленчуци, които от 15 години се осведомяват само от Фейсбук и от Мюзик Айдъл? А водачи са им такива като Борис Джонсън, за когото Йън Хислоп казваше: Все ме питат дали Борис е много интелигентен човек, който се прави на ***, и аз винаги отговарям "не".
  • #1
    19 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Все си мисля, че не може да са такива к*ретени тези ингилизи.Ако е толкова лошо за тях да излизат от ЕС, защо излизат?Не мога да си представя, че не са си направили сметката и ще са само на загуба..Но е факт, не малко производители се изнасят от острова.