IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко може да измине Tesla Model 3 с напълно разредена батерия (ВИДЕО)

За 1 година пробегът на електрическия автомобил намалява с 58 км, показва сравнителен тест

Колко може да измине Tesla Model 3 с напълно разредена батерия (ВИДЕО)

Американския влогър Бен Салинс, собственик на Tesla Model 3, който снима различни ревюта за електрическата си кола, проведе любопитен тест. Той постави автомобила, купен преди 1 години, на изпитание - колко километра може да измине с напълно разредена батерия.


Теста си, който Салинс нарича "Колко километра ще може да измине Tesla Model 3 с разредена батерия", той извръшва в сравнение. За първи път той постави колата си на подобно изпитание преди година, когато тя все още е съвсем нова - веднага, след като я купува. Електрическият автомобил на влогъра е оборудван с батерия с капацитет от 75 кВтч, а по време на първия тест, когато колата е нова, той успява да измине 452 км с едно зареждане.

Сега Салинс изпробва колата по същия маршрут, но метеорологичните условия са малко по-различни. Температурата на въздуха е малко по-ниска поради силния порив на вятъра със скорост от 11-13 м/сек, което също така нарушува аеродинамичните възможности на електрическия автомобил. Освен това за годината експлоатация действителният капацитет на батерията намалява от 75 на 71 кВтч.

В резултат на това тестът показва, че пробегът на автомобила след пълното му зареждане до пълното разреждане на батерията вече е 394 км. При това автоматиката съобщава, че батерията е "празна" още на 372-ия километър от пътуването. Това кара Бен да се отправи към първата зарядна станция и да я обикаля в кръг, като успява да измине още 22 км, преди автомобилът да спре напълно.

По този начин сравнението на резултатите от двата теста показа, че за година експлоатация Tesla Model 3 намалява пробега си с 58 км (или близо 13%). Част от тази загуба вероятно може да се дължи на метеорологичните условия, а друга малка част - на деградацията на батерията през първата година на експлоатация.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не съвсем - напълно разредена според показанията на компютъра. Показва 0 а ти още се движиш. Но ква файда... Минал 394 км, още на 370 км е изпищяло, че ток няма. Кой ще продължи упорито да кара, като му "светне резервата" значи още на 320 км ти ще се оглеждаш за зарядна... а това е при положителни тмператури ако е около 0лата и свалим още 15-20% минимум и сме далеч под 200 км пробег! А ако зареждаме на бърза зарядна за половин час ще добавим едва 80% значи пробег 2 ще бъде 200тина км... е Мерси!
  • #4
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Типичен американски ..... който си мисли че прави научен тест. хаха.Илон Мъск в много интервюта е обяснявал как трябва правилно да се експлоатират техните коли за да имат дълъг живот. Батерията НИКОГА не трябва да се разрежда до нула! Това и скъсява живота във пъти по бързо.Идеята на елктрическите коли е да се зареждат постоянно по малко. Затова хората строят зарядни навсякъде.Където и да спреш - зареждаш!В къщи, в гаража през нощта - зареждаш!
  • #3
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    С напълно разредена нищо няма да измине, освен ако не я бута. Така е като *** и пульо превежда с автоматичен преводач статии, които не разбира.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    13% за 1 година... колко ли ще е за 8 години когато изтича гаранцията? ;)
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    До автора на статията: Има нещо неясно в статията"...когато колата е нова, той успява да измине 542 км с едно зареждане..."След една година "тестът показва, че пробегът на автомобила след пълното му зареждане до пълното разреждане на батерията вече е 394 км."542-394=148 км Може би разликата идва от от капацитета на батерията и деградацията й, тъй като като нова е 75 КвтЧ, а след една година капацитета й пада на 71 КвтЧ? Тази разлика по производствени данни ли е или просто сравнение от те ...