IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla дава Model 3 на този, който пробие защитата на колата

Компютърни екперти ще се борят и за парични награди до 250 000 долара

Tesla дава Model 3 на този, който пробие защитата на колата

Организаторите на традиционния конкурс Pwn2Own обявиха, че тази година компютърните специалисти за първи път ще могат да се опитат да хакнат автомобил на Tesla. При успех те ще получат парични награди в размер от  50 000 до 250 000 долара.

Хакерите ще могат да се "трудят" върху Tesla Model 3, а организаторите посочват, че първият, който демонстрира успешна експлоатация върху даден проблем (независимо от компонента, който е атакуван и метода на атаката), ще получи като подарък съвсем нов Tesla Model 3.

Парични награди ще бъдат изплащани за хакването на следните компоненти в автомобила: модем, Wi-Fi, Bluetooth, автопилот, гейтуейт, както и VCSEC системи. Освен това може да се печелят пари и ако се компрометира информационно-развлекателната система на електромобила, протоколите phone-as-key (ако някой успе да отблокира вратите, стартира двигателя и т.н.) и др. Ще се раздават допълнителни награди от 50 000 и 100 000 долара за по-сложни манипулации.

Заслужава да се отбележи, че хакерството на съвмременните автомобили като цяло и в частност на Tesla, не може да се нарече невъзможна задача. По-рано компютърни експерти многократно са откривали уязвимости в различни модели на Tesla и, като правило, компанията с готовност сътрудничи с тях, като възнаграждава работата им в рамките на програмата bug bounty.

Pwn2Own се провежда като част от Zero Day Initiative (ZDI) на компанията Trend Micro. Следващиятт конкурс ще се проведе от 20 до 22 март във Ванкувър, Канада, като общият награден фонд надхвърля 1 милион долара. Според организаторите участниците обикновено успяват да хакнат около половината от целите. Освен Tesla, сред другите партньори на тазгодишния конкурс са Microsoft и VMware.

0 от 500