IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Брекзит може да струва 1 милиард долара на Ford

Компанията се готви за най-лошия вариант за раздяла с ЕС

Брекзит може да струва 1 милиард долара на Ford

Излизането на Великобритания от ЕС без постигнато споразумение със съюза може да струва на Ford до 1 милиард долара, обяви вчера компанията. Основните фактори за този стряскащ резултат са митата, приети от Световната търговска организация и отслабващата британска лира.

Прогнозите на Ford са, че в зависимост от проявлението на различни фактори сумата може да е от 500 милиона до 1 милиард долара. Вчера Sky News обяви, че най-вероятно сметката ще е за 800 милиона долара.

Автомобилните производители, както и други големи индустриални компании, сред които и Airbus, отново предупредиха тази седмица, че Брекзит без сделка може да има сериозни последствия, включително по-високи мита, проблеми в работата с доставчиците и загуба на работни места.

Великобритания трябва да напусне ЕС след малко повече от 2 месеца, а премиерът Тереза Мей не успява да спечели подкрепа на договорената от правителството й сделка за Брекзит, което кара много анализатори да смятат, че раздялата с Европа ще е хаотична.

В сряда главният финансов директор на Ford Боб Шанкс не пожела да посочи точния размер на очакваните финансови последствия за компанията при Брекзит без сделка, но уточни, че автомобилният гигант се подготвя за най-лошия вариант.

На 10 януари Ford обяви, че планира да съкрати хиляди работни места в Европа, както и да закрива заводи, като целта е компанията да се върне на печалба на Стария континент. В Европа за Ford работят 53 000 човека.

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    слаба лира??Вие шегувате ли се?През последните дни лирата скочи от 2,16 на 2,25 в отношение лев за 1 лира според официалния глок.с на БНБ!
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    слаба лира??Вие шегувате ли се?През последните дни лирата скочи от 2,16 на 2,25 в отношение лев за 1 лира според официалния глокс на БНБ!