IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справим при поднасяне върху лед?

Първо и най-важно правило: не посягайте към спирачката (ВИДЕО)

Как да карате безопасно по заледени пътища? Това е особено актуален въпрос в България - страна, благословена с четири сезона и с Агенция Пътна инфраструктура. В днешния епизод на "Визия Нула" ще ви покажем два проверени начина да избегнете подхлъзването на автомобила си и ще ви кажем какво да правите, ако все пак то се случи.



Двата начина може да ви се сторят банални, но те са единствените работещи.

ПЪРВИЯТ Е ДА ИНВЕСТИРАТЕ в качествени зимни гуми - което от рационална гледна точка е далеч по-смислено, отколкото да инвестирате в най-скъпия смартфон на пазара.
Вторият начин е просто да карате по-бавно. Прилагайте правилото на третината: на сняг и лед карайте с поне една трета по-бавно, отколкото бихте карали на сух път. Ако в нормално време минавате отсечката с 90 километра в час, при сняг намалете до 60.


зимни гуми, Continental

Качествените съвременни зимни гуми имат специално проектирани системи срещу странично поднасяне


ПРОВЕРЯВАЙТЕ ТЕМПЕРАТУРИТЕ, преди да тръгнете на път, и бъдете подготвени за риска от трудно забележим лед. Внимавайте също на участъците от пътя, където той е най-вероятен - примерно на попадащи в сянка завои, или по мостове, чиято повърхност винаги е по-студена от тази на нормалния път. Избягвайте резките ускорения и спирания, и влизайте плавно в завоите.
Ако сте спазили тези две неща - хубави гуми и ниска скорост - шансът да загубите контрол над колата намалява драстично.
Но какво се прави, ако все пак това се случи?


Поднасяне, лед, Mini JCW


НАЙ-ВАЖНАТА ВИ МИСЪЛ, ако усетите, че колата ви се плъзва, трябва да бъде да не пипате спирачките. Когато колелата са загубили сцепление и се пързалят, единственият начин за измъкване от поднасянето е те да започнат да се търкалят отново. Което няма как да се случи, ако ги блокирате със спирачката.
Инстиктът да натиснете спирачката е силен, но трябва да се преборите с него. Колетата трябва да се въртят свободно, за да спрете пързалянето.


поднасяне, лед, графика


ВМЕСТО ТОВА ОПИТАЙТЕ ДА ГО КОРИГИРАТЕ волана. Просто завъртете леко в обратна на поднасянето посока. Не е нужно да се замисляте, за да го направите - това е съвсем интуитивна реакция. Само внимавайте да не прекалите. Много хора се паникьосват и навъртат волана прекалено силно. Тогава колата, вместо да се изправи, тръгва да се плъзва в обратна посока, налага се нова корекция, и така нататък. Запомнете - при каране на лед всичките ви движения трябва да са овладяни и умерени.

В следващия епизод на "Визия нула": как най-правилно да се грижим за автомобила си през зимата.