IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)

В някои условия старите са дори за предпочитане. В други са подчертано опасни

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)

В предишния епизод на "Визия Нула" ви показахме как да се ориентирате в техническите характеристики на гумите, когато избирате нови.
Но трябват ли ви изобщо нови гуми? Те са сериозен разход - от няколкостотин до няколко хиляди лева, според размерите и спецификите. Нужно ли е да се охарчвате толкова?

ОТГОВОРЪТ Е "НЕ" - СТИГА да карате само в слънчево време.
Истината е, че при идеални условия - тоест слънчево, сухо време - една износена гума почти без протектор ви е напълно достатъчна. В известен смисъл даже е за предпочитане, защото колкото по-износена е, толкова повече контактна повърхност има - неслучайно във Formula 1 предпочитат напълно гладки "сликове".
Проблемът е само, че съществува нещо, наречено "климат".

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
На сух асфалт износена гума като тази може да даде дори повече сцепление от съвсем новата. Разбира се, износената гума е по-податлива на спукване. Снимки КОЛЕЛА

В НЯКОИ СТРАНИ С ПО-МЕКИ ЗИМИ максимално разрешеното износване на гумите е 1.6 милиметра дълбочина на протектора. В България законът изисква да имате поне 4 милиметра през зимния сезон, който започва на 15 ноември. Пътната полиция обещава акции и по 50 лева глоба за нарушителите.
Но ако и това не е достатъчна мотивация за вас, нека ви покажем каква е разликата в реални условия.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)

МНОГО ОТ НАС СМЯТАТ ГУМИТЕ просто за отлети в определена форма парчета каучук. Но те са много повече от това - продукт на изключително сложни инженерни изследвания и знания. И цялото това усилие се отнася за случаите, когато времето е лошо.
На нашите тестови голфове сме монтирали един комплект чисто нови зимни гуми и един комплект всесезонни, чийто протектор вече е под минималната граница от 4 милиметра. Впрочем не ви трябва микромер, за да проверите дълбочината на своите. Сребристият кант на монетата от 2 лева е точно 4 мм. Ако не се скрива в грайфера ви, отсега си пригответе петдесетачката.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
Обикновена монета от 2 лева ще ви даде достатъчно ясна представа какво е състоянието на гумите ви

ЩЕ ПРОБВАМЕ КАКЪВ Е е спирачният път на тези два комплекта на сух асфалт, от скорост 100 километра в час. Кафеникавият Golf е обут с новите гуми. Златистият - със старите.
И в двата теста колата спира в рамките на около 40 метра, доста под европейския стандарт от 56 метра. Както очаквахме, старите всесезонни гуми всъщност имат малко по-кратък спирачен път от новите зимни.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
На сухо износените гуми спират съвсем прилично - всъщност дори малко по-добре от новите

НО КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТ НЕЩАТА на мокро? За нещастие сме в разгара на най-сухата есен от четвърт век насам. Но с малко помощ от ВиК Дупница и този проблем е решен.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
Главната функция на дълбокия протектор е да отвежда настрани водата, така че да не се образува водна възглавница между асфалта и гумата

Тук вече разликата е драстична. Макар зимните гуми да са по-подходящи за сняг, отколкото за мокър асфалт, те пак спират значително по-рано от износените. Причината е проста: когато дълбочината на каналите по гумата намалее, те вече не са достатъчни да отвеждат водата. Вместо това тя остава между колелата и пътя и образува възглавница, по която колата се плъзга на практика неуправляема. Това е прословутият аквапланинг, на който ще се спрем в отделен епизод. Дори и при нашия съвсем леко намокрен асфалт това се усеща.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)
При по-висока скорост контактната повърхност намалява - а ако и протекторът е изтрит, тя може да стане съвсем нищожна. Графика Continental

КОЛКОТО ПО-БЪРЗО КАРАТЕ, толкова по-малка е контактната повърхност на гумата. Но тя намалява и от износването. Когато двата фактора се съчетаят, резултатите обикновено са печални.
В германския гигант Continental са направили над 1000 теста, за да сравнят спирачния път при гуми с 8, 3 и 1.6 милиметра протектор. Разстоянията варират при всяка различна кола и различен тип гуми. Но съотношенията се запазват. А разликата от няколко метра в реалния живот е огромна: в единия случай се отървавате с възклицание. В другия ще пишете протоколи и застрахователни описи. И то ако имате късмет.

Нови срещу износени гуми: плюсовете и минусите (ВИДЕО)

В следващия епизод на "Визия Нула": с какво се отличават зимните гуми и при какви температури вече можете да ги монтирате?

"КОЛЕЛА" благодари на "Медина Мед" и на Volkswagen България за съдействието при заснемането на поредицата.