IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

Какво отличава зимните от всесезонните, и кога имате нужда от тях

Всяка есен няколко милиона шофьори в България се изправят пред една и съща дилема: да инвестират ли в зимни гуми.
   
    


  
  
МНОЗИНА СА УБЕДЕНИ, че така наречените всесезонни гуми са точно това - универсално решение, което върши работа през всички сезони. Това е абсолютно вярно, ако карате само в града, не ходите по планини и сте склонни да се откажете от колата, когато вали сняг или улиците са заледени. Но във всякакви други условия разликата между всесезонната и зимната гума е поне 20% повече сцепление - а 20 процента е разликата между това да завиете или спрете навреме, или да се бухнете в крайпътната пряспа.
  
   
По-широки или по-тесни гуми през зимата?
   
  
ЗАЩО Е ТАКА? Защо производителите, въоръжени с всички средства на модерната наука, все така не могат да направят гума, която да работи еднакво добре по всяко време?

ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ: защото ние искаме от гумите си взаимоизключващи се неща. Искаме да са достатъчно твърди, за да понасят високи скорости и да се износват бавно. Но искаме и да са достатъчно меки, за да имат максимално добро сцепление с асфалта. Искаме да имат максимално голяма контактна повърхност на сухо, но и достатъчно големи канали да отвеждат водата и кишата, когато вали. Това е същото като да поискате обувка, която да става за плажа, за планината и за маратонско бягане. Съвременната технология може да ви предложи разумен компромис между тези неща. Но все пак той си остава компромис.
   
   
По-широки или по-тесни гуми през зимата?
  
  
ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ СА ОТЛИЧНО РЕШЕНИЕ за страни като съседна Гърция. Но за България с нейните континентални зими ползването им в сняг и лед е рисковано.
Нека обаче първо видим какви са основните разлики.

НЯКОИ ЛИЧАТ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД: всесезонната има малко по-проста структура на протектора и по-дълбоки канали за отвеждане на вода.
Зимната има несравнимо повече ламели - и всеки е замислен така, че да дава максимум сцепление при разнопосочни сили. Каналите тук са проектирани така, че да събират снега, и често дъната им са полирани, за да го изхвърлят по-лесно настрани.
  
   
По-широки или по-тесни гуми през зимата?
Всесезонна (вляво) срещу зимна гума. Структурата на протектора при зимната е значително по-сложна, за да осигури не само по-добро спиране, но и повече защита срещу странично поднасяне. Снимка Continental
   
  
ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ си има и свои оригинални решения, като например тази система за отвеждане на вода при Continental Winter Contact. Идеята е, че от самото триене между гумите и леда най-горният му слой се стопява и образува воден пласт между гумата и повърхността. Тези канали под протектора са специално замислени да отведат тази влага, преди да ви е подхлъзнала.
В същото време гумата дава максимално голяма контактна повърхност, която при летните й аналози е намалена от каналите.
   
  
По-широки или по-тесни гуми през зимата?
   
  
МЕЖДУ ДРУГОТО ЕКСПЕРТИТЕ съветват да ползвате малко по-широки гуми през зимата, отколкото през лятото. Вярно е, че по-голямата ширина влошава представянето върху пресен, неутъпкан сняг, и прави гумата малко по-податлива на аквапланинг. Но за сметка на това тя има чувствително повече сцепление на сух път, на утъпкан сняг или на лед, и спира по-добре на мокро.
  
  
По-широки или по-тесни гуми през зимата?


В следващата част на "Визия Нула" ще се спрем и на невидимите разлики между зимните и всесезонните гуми - тоест на химическия им състав.