IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гумата, която никога няма да се наложи да помпате

Continental създаде решение за автономни автомобили, което само се грижи за себе си

Технологията на автомобилните колела и гуми се е променила неузнаваемо за последните сто години. Но основният принцип си остава един и същ: производителите на гуми правят гумите, производителите на джанти правят джантите, производителите на автомобили правят главините, върху които се монтират тези джанти.
 


Понеже днес използваме автомобилите си по най-разнообразни начини, тази система върши работа. Но компании като Continental вече усилено експериментират с роботизирани таксита, които ще се движат само при умерени скорости и само в градовете. Техните гуми не се нуждаят от скоростни качества и максимално сцепление в завоите. Но за сметка на това трябва да са икономични, тихи, комфортни и най-вече - стопроцентово сигурни и безопасни.

Тъкмо за това се грижи новаторската система C.A.R.E., която Continental представи на автомобилния салон във Франкфурт. Това е комплексно решение, в което за пръв път гумите, джантите и главините са едно цяло, разработено едновременно.


Continental C.A.R.E.

Гумите имат електронни сензори, които постоянно дават данни за дълбочината на протектора, евентуални повреди, температура и налягане в гумите. Данните се предават безжично, с bluetooth връзка, което понижава тегло.

В същото време в джантата е вграден специален пръстен, който обира вибрациите, още преди да са предадени през главината към автомобила. Това дава изключителна гладкост на возенето.


Continental C.A.R.E.


Също толкова новаторска е и идеята за автоматично адаптиране на налягането в гумите. В джантите са вградени помпи, които се активират от центрофугичното движение на колелото и генерират сгъстен въздух. Системата не само позволява винаги да поддържате нужното налягане в гумите, но и сама се адаптира, ако примерно използвате автомобила за превоз на тежки товари. Никога няма да ви се налага ръчно да проверявате или да помпате гумите.

Как работят колелата на бъдещето, вижте в галерията:


0 от 500