IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Революционно окачване е готово за серийно производство (ВИДЕО)

Американска компания намери пари, за да качи технологията на конвейера

Революционно окачване е готово за серийно производство (ВИДЕО)

Компанията ClearMotion от Бостън, която разработи проактивно „цифрово” окачване за автомобилите, обяви, че е намерила инвестиции за началото на серийно производство. Технологията ще позволи на автомобили буквално да не забелязват неравностите по пътя.

Разработката на ClearMotion представлява управляващ блок с хидравлични клапани и компактна помпа, които се поставят в автомобилния амортисьор. След команда „Activate” (активирай) от „мозъка” на системата, блокът подготвя амортисьора за неравността на пътя, като повдига колелото, ако има бабуна или го сваля, ако има дупка на пътя.

От компанията твърдят, че тази предварителна подготовка прави пътуването далеч по-комфортно в сравнение с всички сега действащи технологии на окачването. Системата на ClearMotion използва оригинален способ за събиране на данни. Ако проактивното окачване на Mercede-Benz, например, разчита на радари и скенери в предната част на автомобила, то технологията на американците черпи информация от „облак”, в който е заредено максимално количество триизмерни карти на пътища. За обработката на този огромен масив от информация се използва технологията big data и специално разработени алгоритми.

Както съобщава изданието Venture Beat, компанията от Бостън вече разполага с необходимите мощности за серийното производство на модулите Activalve. Интерес към разработката са проявили някои от най-големите автомобилни производители в света, но парите, нужни за производство, са събрани без тяхно участие. За сметка на това, във финансирането на ClearMotion участват гиганти като, Microsoft и Bridgestone.

Плановете на компанията предвиждат серийното производство на модулите да стартира още през тази година. Според основателя на ClearMotion – Шакил Авадхани, новата технология ще бъде много полезна при автономните автомобили, тъй като при тях изискванията за комфорт при пътуване ще бъдат много високи.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500