IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продава се Opel, който наказваше Porsche по магистралите

На търг е изложен рядък екземпляр от британската версия Vauxhall Lotus Carlton Saloon

В началото на 90-те разнообразието в автомобилния свят беше забележително. Именно тогава се появи и един от най-дивите автомобили, пускани някога в серийно производство от компанията Opel и от нейното британско подразделение Vauxhall. Както сами се досещате, става дума за невероятния Lotus Omega, създаден в сътрудничество с едноименния английски производител на расови спортни машини.


Lotus Omega


След намесата от страна на Lotus, работният обем на най-мощната версия на германския седан е увеличен от 3,0 на 3,6 литра, максималната мощност достига 377 конски сили, а максималният въртящ момент e 557 нютонметра. Чудовищните показатели се постигат в голяма степен благодарение на добавянето и на два турбокомпресора Garrett T25 и междинен охладител на сгъстения въздух.

5,4 секунди е времето, необходимо за спринта от място до сто километра в час, 17,3 секунди отнема ускорението от нула до 200 км/ч, максималната скорост е 283 км/ч. Предавателната кутия е заимствана от друг емблематичен спортен автомобил, а именно - Chevrolet Corvette ZR1. Спортните спирачки са дело на AP Racing, има и четириканална система ABS от Bosch.


Lotus Omega


Задният спойлер и внушително издутите задни калници отличават специалната серия от стандартния модел. Вътрешността е получила специален кожен салон, допълнителни декоративни апликации, спортен волан Lotus и плакет, засвидетелстващ за поредния номер на съответния автомобил.

Автомобилът се произвежда едва три години - между 1990 и 1992 година, като от него са направени около 950 бройки, от които 630 под марката Opel с ляв волан и приблизително 320 Vauxhall с дясно управление.


Lotus Omega


В момента във Великобритания се продава отлично съхранен екземпляр от британската версия на модела, произведен през 1991 година. Въпросният Vauxhall Lotus Carlton Saloon, обявата за който можете да видите тук, е с цвят на каросерията Imperial Green отвън и има черен кожен салон. Обявеният пробег е 73 000 мили (117 482 км).

Сегашният собственик на автомобила го притежава от 27 години и е полагал максимални грижи, за да съхрани оригиналното му състояние. Обявената цена е 72 990 британски паунда, което се равнява на около 84 700 евро.


Lotus Omega


0 от 500