IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-нисък данък за коли с газови уредби?

"Патриотите" искат 50% по-малък налог за автомобили с АГУ

По-нисък данък за коли с газови уредби?

Законът за местните данъци и такси може да определи нов, по-нисък налог за автомобилите с газови уредби, фабрично или допълнително монтирани. Това ще стане факт, ако се приемат предложенията, които готви парламентарната група на Обединените патриоти.

По-нисък данък за коли с газови уредби?

Идеята е да се оформи изключение от по-високия данък за по-старите автомобили – собствениците им да плащат с 50% по-нисък налог, ако става въпрос за превозни средства с маса под 3,5 тона, които обаче имат газова уредба.

„Патриотите” имаха такава идея и при последните промени на закона, но тя беше отхвърлена с нелогичния аргумент, че дори и да има такава уредба в колата, няма гаранция, че тя се използва. Изключението за колите с АГУ се базира на факта, че те са сред най-скромните замърсители на околната среда, както и че използването на газовите уредби е икономически по-изгодно от карането само на бензин.

Тепърва предстои да стане ясен срокът, в който тази поправка на ремонтирания преди месец Закон за местните данъци и такси, ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в парламента.

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 5 rate down comment
    gabron ( преди 5 години )
    моя данък е 19 лева.... не ми дреме за тия намаляванки/
  • #18
    1 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С газовите уредби да плащат същите данъци както другите автомобили ,но гражданската им да се вдигне с 50% процента тъй като са по опасни за останалите. От тия с газовите 80% процента са без катализатор , до някой от тях те е страх да запалиш една цигара ,защото смърдят на газ
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хубава идея, обаче пъвро трябва нормативна база за газовите. Има един куп наредби, често противоречащи си, за документация и поддръжка на АГУ-тата. И е пълен хаос. И после трябва да вдигнат данъка на старите дизели над 10-15 години.
  • #16
    3 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    на тия с газ трябва да има увеличение на данъка, не намаление. Все пак спестяват някой лев - трябна да имат за по-висок данък. Поне това е логиката за данъците за нови коли - имат - да дават.
  • #15
    4 rate up comment 7 rate down comment
    До анонимния ( преди 5 години )
    Досега са си слагали газово, за да са Еко ли?Никой който досега не си сложил газово няма да си сложи заради 20,50 или 100лв по-нисък данък на година.Умният ти отговор го знам професоре. Ти сигурно си най-умния човек който *** познава или си поне в нейното топ 3.
  • #14
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Защото, когато си на газ, замърсяваш значително по-малко. Друг умен въпрос?
  • #13
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Bul_gar ( преди 5 години )
    Някой си купил употребяван бензин 300-400кс за 30000лв и защото разхода му не пада под 20л/100км слага газова.Защо данъка му трябва да е нисък?Защо товарните които се водят категория N1 трябва да имат нисък данък?Тякива били над 380 000 в Бг от които по-голямата част леки автомобили, които не им се плаща данък за 300 коня които имат.Защо в съседни държави с много близки до нашите заплати автомобилите им не смърдят така???
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Bul_gar ( преди 5 години )
    Данъците тук не са високи, но вдигнаха гражданските двойно, защото те влизат директно в джоба им. Докато данъците някакси се балага да ги точат от държавата.Еко таксите вдигнаха които също са към някаква фирма, а не към държавата и дори да искате не може да я платите по банков път, а само кеш минимум 300лв.А на мен ми удържат всеки месец от заплата 300-400лв(28%) данъци и такси, защото работя легално. Тъй като имам дете в края на годината от тия данъци ми връщат цели 20лв.Аз за кого работя???
  • #11
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В Германия,Австрия и Холандия данъкът за коли с АГУ е по-нисък. Това е от много години така. За другите европейски държави предполагам също е така. Казвам само за тези за които знам със сигурност, че е така. И кво излиза, че ние сме по-умни от тях ли, че не искаме да падне данъкът за тези возила. Уж сме за екология и се борим срещу замърсеният въздух в градовете, а нищо не правим по въпроса. В другите държави електрички и хибриди също се стимулират, а у нас не.Гербаджийска работа.Мафия!
  • #10
    9 rate up comment 3 rate down comment
    mot ( преди 5 години )
    До Гого:Защото, моето момче, ако караш на газ хем ще ти е по изгодно, хем по-малко ще замърсяваш, а и газовата уредба ще се изплати!!