IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Япония арестува шефа на Renault (ДОПЪЛНЕНА)

Nissan потвърди официално за злоупотреби на Карлос Гон и ще поиска той да напусне надзорния съвет

Япония арестува шефа на Renault (ДОПЪЛНЕНА)

Шефът на алианса Renault-Nissan Карлос Гон бе арестуван от токийската прокуратура днес, потвърждава NHK. Nissan обвини бившия си главен изпълнителен директор в "значителни" злоупотреби, включително ползване на активи на компанията за лична облага, съобщава The Financial Times. Бордът на директорите ще препоръча Гон, създател на алианса Renault-Nissan, да бъде отстранен като председател на надзорния съвет на компанията.

Япония ще арестува шефа на Renault

Гон е заподозрян в нарушаване на финансовото законодателство на Япония, и по-конкретно в укриване на реалния размер на компенсациите във вид на акции, които е получавал от Nissan. Обвинението смята, че съучастник в това му е бил отговорният директор Грег Кели. Укритите компенсации са общо около 44 млн. щатски долара за период от пет години. Разследването върви от месеци, след като вътрешен информатор разкрил за възможните злоупотреби.

"По отношение на Гон са разкрити значителни други нередности, като ползване на активи на компанията за лична облага. Потвърдена е и дълбоката замесеност на Кели", се казва в изявлението от Nissan. Компанията уверява, че оказва пълно съдействие на разследването.

Гон се оттегли преди две години като главен изпълнителен директор на Nissan, но остава начело на другите два гиганта в алианса - като изпълнителен директор на Renault и председател на борда на Mitsubishi Motors. Той е начело и на създадената обща структура. Акциите на Renault загубиха цели 13% от стойността си по време на сутрешната търговия в Париж след новината. Книжата на Nissan паднаха с над 10% на борсата във Франкфурт.

Япония ще арестува шефа на Renault
Освен Гон замесен в скандала е и бившият шеф на Nissan за Северна Америка Грег Кели (вляво)

Карлос Гон, роден в Бразилия в семейство на емигранти от Ливан, направи кариера в автомобилния сектор в производителя на гуми Michelin. През 90-те той бе привлечен в Renault като финансов директор. После изправеният пред банкрут Nissan го привлече като изпълнителен директор и само за година Гон върна компанията на печалба. След това се върна в Renault и предложи съюза между двата производителя, скрепен и с размяна на акции. Отскоро част от него е и Mitsubishi.

Според японския в. Asahi Гон се е съгласил доброволно да разговаря с токийските прокурори. Експерт по местното търговско право коментира пред Bloomberg, че това е едва вторият случай на арест по подобно обвинение на толкова високо ниво. Първият бе през 2006 с интернет-предприемача Такафуми Хорие. Впоследствие Хорие бе осъден на две и половина години затвор.

Сегашният CEO на Nissan Хирото Сайтава поднесе "дълбоки извинения" на акционерите за причинените тревоги. Скандалът при всички случаи хвърля сериозна сянка върху бъдещето на алианса и върху стремежите - най-вече от френска страна - за задълбочаване на интеграцията между трите компании.

Във Франция коментират, че Гон може би ще бъде принуден да се оттегли и от директорския пост в Renault, оставяйки го на избрания неотдавна наследник Тиери Болоре. Болоре е бивш мениджър на производителя на гуми Michelin и компанията за автомобилни компоненти Faurecia.

2018 не е добра година за големите шефове в автомобилната индустрия, отбелязва Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер бе арестуван за участието си в Дизелгейт. Шефът на VW Матиас Мюлер бе свален отвътре и заменен от Херберт Дийс. Шефът на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе почина внезапно и сега постът е зает от Майк Манли. Шефът на Daimler Дитер Цетше, също обект на разследвания за дизелови манипулации в САЩ и Германия, обяви оттеглянето си и представи шведа Ола Калениус като свой наследник.
 

 Вижте историята на Карлос Гон в това видео на КОЛЕЛА:

 

Тагове: renault-nissan
0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Х-м, цялата тази история прилича на самодейна постановка. По върховете на корпорациите това е обичайния начин на смяна на управляващ.Ако наситина го освободят, на следващият ден ще има няколко предложения, включително и от производител(и) на премиум автомобили.
  • #5
    23 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А както казват всички велики хора, на лъжата краката са къси.Режисирана и подготвяна атака срещу Гон на база на анонимен източник и без ясни доказателства. Моментални опити да бъде отстранен от директорския пост.Явно японците искат да завземат марка, която той е спасил и съживил.Чиста схема.
  • #4
    49 rate up comment 9 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Както беше казал един велик човек: Земята има достатъчно за нуждите на всеки, но няма достатъчно за алчността на всички.
  • #3
    20 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Целия свят го е ударил на изуй ***.Всеки лъже и маже за още и още, и още пари като чели могат да ги похарчат или ще си ги носят с тях на оня свят.Тоя кой знае колко е нагушил докато оня ден една френска пенсионерка се оплакваше, че взима 970евро пенсия и като си плати 400 евро наем не й остават пари за бензин.
  • #2
    37 rate up comment 17 rate down comment
    :))))) ( преди 5 години )
    споооокойно! грешката е на счетоводителя! :) И не е като да измамиш и изтровиш клиентите си... пуста завист мухахаха
  • #1
    12 rate up comment 42 rate down comment
    фенчета на дачия ( преди 5 години )
    хахахахахаи ко праим са ?а жълти фенчета на дачия ?