IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!

Германците създадоха двигателя с вътрешно горене, а сега готвят революция и при електромобилите

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!

В средата на следващото десетилетие светът ще престане да съществува, като това не е предсказание на древните маи или на Нострадамус. Защото в случая става дума за края на автомобилния свят – такъв, какъвто го познаваме. А причината е, че неговото основно оръжие – двигателят с вътрешно горене, вече изглежда обречен.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
Крооувърът Audi e-tron е едно от основните оръжия на немците.

До септември 2018 г. сегментът на електромобилите беше приеман малко несериозно и често ставаше повод за саркастични усмивки. Отчитаха се баснословните продажби на Nissan Leaf, както и поредния туит на Илон Мъск. А обещанията на големите автомобилни производители за скорошната пълна електрификация на моделната им гама бяха подминавани с лека ръка.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
Моделът на Audi разполага с някои технологии, които досега бяха непознати за публиката - като камери, които заменят външните огледала, например..

Сега обаче всичко се променя, защото идва тежката артилерия. Това са германците – същите тези хора, които изобретиха двигателя с вътрешно горене. Те видяха потенциала на електромобилите и са готови да се възползват от него. Само за две седмици Daimler, BMW и Volkswagen представиха своите машини на ток - съответно Mercedes-Benz EQC, BMW iNext и Audi e-tron, които показват бъдещето. А в него явно няма място за двигателя с вътрешно горене.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
Концернът Daimler също избра SUV-модел, за да покаже потенциала на електромобилите - Mercedes-Benz EQC.

Как ще бъoе изместен той? Благодарение на три типично немски черти – компетентност, характеристики и сервиз. Прибавете към това и огромният финансов ресурс, с който разполагат три от най-големите играчи в автомобилната индустрия и ще добиете представа за това, как те ще се справят с конкуренцията в този сегмент.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
Лукс и високи технологии са обединени в едно при кросоувъра на Mercedes.

С тази сила всички ще трябва да се съобразяват. Досега Tesla беше сама и няма как да успее да промени правилата, нормите и навиците, натрупани в автомобилния свят за повече от един век. Ако обаче до нея застанат Daimler, BMW и Volkswagen, то революцията изглежда неизбежна.

Daimler планира да пусне 10 различни електромобила до 2022 г. BMW разработва 12 модела на ток, които да бъдат готови през 2025 г. Амбиците на Volkswagen са още по-големи – не по-малко от 80 електрически модела само за 7 години. И това е само началото, защото със сигурност след германската тройка ще потеглят и останалите големи производители.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
BMW iNext е само прототип, който трябва да покаже как виждат бъдещето баварците.

Германците не само ще продават своите машини, но ще им осигурят и съответния сервиз. Те ще използват натрупания от Tesla опит за развитие на инфраструктурата – най-вече при изграждане на мрежа от зарядни станции. И което е най-важното .- немците действат умно. Те предвидливо изчакаха да узрее идеята за електромобила, като първоначално тестваха технологията на не толкова значими машини - като BMW i3, VWe-Golf, например.

Тежката артилерия идва, за да промени автомобилния свят!
Салонът на тези електромобили изглежда футуристично, но явно ще трябва да свикваме с това.

В същото време немците се опитваха да не изостават. Все пак те са измислили автомобила и не могат да допуснат някой друг да им отнеме славата. И изглеждат напълно готови за това, което предстои.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #13
    17 rate up comment 2 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    Аз само не разбрах, какво точно е революционното, с което ще избият рибата ?!?Много възхвалителна пропаганда в тая статийка (чак смешно ми стана), ама наистина нищо не разбрах - кое точно ще ги направи лидери при електромобилите ?!?
  • #12
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Както и преди съм казвал, немците супер много са закъснели. Това, с което сега се опитват да се хвалят други отдавно го произвеждат серийно и го продават. Просто много късно разбраха, че дизела в масовите коли неизбежно лека полека си отива и трябва нещо друго да измислят. Колкото и да им се иска да продължат с чистите дизели просто няма как да стане. За никаква революция не можем да говорим тъй като електромобилите други отдавна ги произвеждат серийно. Смешна работа :)
  • #11
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Германците създадоха двигателя с вътрешно горене, а сега готвят революция и при електромобилитеА стига бе!?
  • #10
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Автора на този пасквил да се засили и да си удари главата в някоя стена. само така има шанс да му се наместят дъските!Дано поне са му платили добре за рекламата!Хората, които се интересуват и са на ТИ са автомобилите много добре знаят, че написаното и най-вече снимковият материал са поредната манипулация.
  • #9
    15 rate up comment 7 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Не разбрах това реклама на Ауди ли е, или на германската велика нация ;))). Че германците пропуснаха тренда се вижда от международната космическа станция, и никакви платени статии няма да им помогнат в случая, и че вече не са водещият производител на автомобили в света също вече се вижда от 100 метра. Въпроса е дали ще успеят да наваксат. Силно се надявам да го постигнат, понеже което е лошо за Германия е лошо и за Европа, а автомобилната им промишленост е най-печелившият им отрасъл.
  • #8
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Някой пак е прекалил с вурстове снощи ... Показали моделите си на ток и били тежката артилерия. Ами тесла има модели с по-добри показатели от 5 години поне, които се продават, а не се показват .... Каква тежка артилерия, като до преди 2-3 години обясняваха как електричките не са бъдещето, а дизела .... Немците придобиха слава на техническа нация повремето на ВСВ, като разработките им 90% са от чужди учени, много често евреи, които те толкова мразят... Смятай,а сега са 50-50 турци-немци.
  • #7
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Любопитен ( преди 5 години )
    Шегувате ли се?Немците не са тежката артилерия на автоммобилизма - те са масовката. Може да са измислили ДВГ, но я дайте да видим какво после са въвели в автомобилостроенето, за да бъдат автомобилите такива, каквито ги виждаме днес?
  • #6
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Някой май не си е пил хапчетата ... чудо голямо ще пуснат по един модел с батерийки. Чак па такова превъзнасяне ...
  • #5
    23 rate up comment 4 rate down comment
    LosXXX ( преди 5 години )
    Те технологиите са много отдавна разработени, просто Тесла им разбута нещата и ги хвана шубето. Нали се сещат, че на електромобила почти няма какво да му се разваля. Няма масла, филтърчета и подобни. Печалбите им ще намалеят драстично. До 10г. почтни електромобилите ше бъдат масово навлезли, а след 15г. вече няма да се продават автомобили на бензин и дизел. След 20г няма да има дори хибриди. Това не си го фантазирам, просто е прието от повечето западни държави и авто индустрията се забързва.
  • #4
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    докато око не пипне, ръка не види - не верваме.. немци японци все тая. трудно ше е и бавно..