IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени: Дизелът продължава да убива

Съкращава човешкия живот с около 10 години, твърдят от MIT

Учени: Дизелът продължава да убива

"Дизелгейт" промени мнението на хора за автомобилите на "тежко" гориво, но за кратко. Учените обаче направиха проучване, което показа доста обезпокоителни резултати, които явно отново ще накарат обществото да се замисли за опасността от дизела.

Учени: Дизелът продължава да убива

От Масачузетския технологичен институт (MIT) съобщиха, че негови учени са направили проучване, според което редица автомобили показват несъответствия с екологичните стандарти. Оказва се, че не само Volkswagen е мамел потребителите с изхвърляните в атмосферата вредни вещества, чиито стойности бяха занижавани с помощта на специален софтуер.

Учените от MIT твърдят, че почти всички дизелови модели, произвеждани в момента от Volkswagen, Renault, Peugeot-Citroen, FIAT, Ford, General Motors, BMW, Daimler, Toyota и Hyundai показват едни нива на вредните емисии на стендовете, но в реални условия на пътя се оказва, че те са 16 пъти по високи.

Американците констатират, че съвременните технологии не са решили проблема с вредността на дизеловите автомобили и те продължават да убиват хората с токсини и въглероден диоксид. Според учените автомобилите с "тежко" гориво намаляват човешкия живот с около 10 г.
 

0 от 500
  • #29
    4 rate up comment 5 rate down comment
    васо ( преди 5 години )
    Да, за сведение на повечето форумни разбирачи, дизелът има няколко прегрешения, а именноДизеловите мотори са много здрави, нерядко стигат до половин милион км и повече.Дизеловите мотори Харчат Много малко и това е големият грях.Ей там е заровено кучето.Като толкова реват за екология, защо не заложат на колите с природен газ?За да продават елколите, дето са пълен ***.
  • #28
    7 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Бензин срещу дизел ми прилича на това пушачи на цигари да обясняват на тоя с пурата колко е вредна и колко цигарите са по-добри за здравето :DСамо електрички и водородни коли са еко.
  • #27
    1 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Какви преференции за колите на газ като те отделят много повече СО2 от бензина и дизела. Знам че не ви интересуват но с вашите газови уредби не сте по-добри от тези с дизела. Едните тровят повече хората в градовете а другите допринасят повече за парниковия ефект и всички последствия от това.
  • #26
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Учените за пореден път алармират, че дизелът е отрова и трови всички, но форумната *** казва, че не е вярно!Да вземем да му повярваме на този примитив, а?!Вземи се скрии *** с нафтовата си печка и спри да пишеш глупости за какво ли не! От десетилетия СЗО и други инзтитуции алармират за проблема, но всичко се покриваше и пазеше да не се разпространи, за да могат предимно немските автомобилни фирми да наложат дизела и да печелят милиарди за сметка здравето на всички!
  • #25
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До: до кога ( преди 5 години )
    Стимула се нарича нисък акциз / данък / на газта.За ориентир - карам на газ - не съм и противник.Спрямо дизел при сегашните цени пестя пари на година за едно каско и една гражданска
  • #24
    12 rate up comment 5 rate down comment
    до кога ( преди 5 години )
    България е единствената страна в ЕС която няма преференции за колите които се движат на газ, а това е най-екологичното гориво в момента. Така че не се чудете защо градовете се напълниха с тракащи и супер-замърсяващи дизели.
  • #23
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Боже хамериканците се загрижили за вредата от дизела. Първо там дизели почти не се карат и второ с техните 5-6 и повече литрови двигатели замърсяват мноого повече.
  • #22
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Знайко ( преди 5 години )
    Цигарите, бургерите и алкохола вредят на приносителя. Въпрос на личен избор. А държавата трябва да вдигне цената на осигуряването на пушачи и пиячин. Който иска цял живот да пуши, да си плати после химиотерапията. Ако гориш въглища или дизел обаче, тровиш целия квартал.
  • #21
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Въпрос ( преди 5 години )
    Значи щом ТЕХНИЧЕСКИ университет дава мнение за продължителността на живота то тогава кой МЕДИЦИНСКИ университет да питаме за надеждността на колите хахаха.
  • #20
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Незнайко ( преди 5 години )
    Цигарите с 30г. обаче не ги забраняват, даже казват че попълвали бюджета от ддс-то с тях.