IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche обяви окончателен отказ от дизела

Повече коли на марката с такива двигатели няма да се произвеждат

Porsche обяви окончателен отказ от дизела

Porsche е първият германски автомобилен производител, който се отказва от използването на двигатели с дизелово гориво. Компанията ще насочи усилия към бензинови и хибридни агрегати, както и към електромобили, които започва да произвежда от 2019 г. Това обяви нейният главен изпълителен директор Оливер Блум в интервю за Bild am Sonntag.

Porsche обяви пълен отказ от дизела

„Повече автомобили с дизелово гориво няма да произвеждаме. Нямаме намерения да демонизираме дизела, който ще си остане важна технология и за бъдеще. За нас, като производител на спортни коли, той винаги ще играе второстепенна роля и затова стигнахме до извода, че искаме бъдеще без дизелово гориво”, обясни Блум.

Щефът на Porsche допълни, че компанията няма да се откаже от ангажиментите си към клиентите, които са си закупили дизелови коли на Porsche и ще продължи да ги обслужва както досега. Като цяло обаче, едва 12% от продадените автомобили на марката са с такива двигатели.

„Скандалът с дизеловите двигатели на Volkswagen от 2015 г. ни причини сериозни вреди, с които все още се борим”, каза още Блум.

Първият дизелов модел на Porsche се появи едва преди 10 години, като това беше кросоувърът Cayenne. Самата компанията не разработва двигатели с такъв тип гориво, а използва мотори на Audi. Именно при два от тях бяха открити устройства, който манипулират вредните емисии и от това постраха моделите Cayenne и Macan. Тяхното производство беше времено спряно още в началото на годината, като 60 000 автомобила бяха прибрани в сервизите за препрограмиране на софтуера на двигателя.

От компанията също така смятат да увеличат инвестициите си в електрическите силови агрегати. Догодина трябва да бъде готов първият изцяло електрически автомобил на Porsche, за чиято разработка и подготовка за серийно производство марката похарчи близо 1,5 млрд евро.

Снимка: Porsche

Тагове: porsche
0 от 500
  • #5
    17 rate up comment 31 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И сега в Перник, по селата и махалите какво ще правят без нафтица?!Да събират толкова много крадена в бидони, туби и кофи, а накрая от Фолк с Ваген така да ги изк.латят. Лоша работа, а ***! Точно любимата селска компания така да ви прецака с нафтата. Ей го форумната *** веднага се разпищя, че далаверката с крадена нафтица му отива на кино и детската му мечта да си вземе Троше дизеларка няма да се сбъдне. Язък за безсънните нощи и мокрите сънища...
  • #4
    19 rate up comment 32 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ***,А ти колко Трошета смени?Гоуфа нов внос, който е пред коптора в който живееш няма да се превърне в Троше, каквито и мокри сънища да имаш. Отдавна съм ти казал да се лекуваш и да не пишеш за собствените си психични проблеми, като ги прехвърляш на други и да мислиш, че всички са, като теб! Не, не са! Едиственият изперкъл в този форум си ти, както и този, който трие, когато се каже истината за ВАГ.
  • #3
    16 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Липсата на нафта може някак да се преживее. Дано обаче, поне оставят теглича, за да може да се закача ремарке, като се ходи на село!
  • #2
    38 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти Порше никога в жалкия се живот няма да си купиш,виж някоя изгнила тойотка сглобена в Анадола по-може.Няма да ти прави впечатление вътре колко е ужасна и колко евтина изглежда с евтините си пластмаси,тракащото табло и 0-левата шумоизолация.Ходи после разправяй по форумите колко си еко,защото единствените хора с които комуникираш са тук в този сайт,бедни ми болни социално лишен от комуникация човече.това да нямаш приятели,жена и семейство плюс карането на тойота много ти е увредило мозъка...
  • #1
    15 rate up comment 35 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тъкмо щях да си вземам нафтова печка от Троше и те взели, че ги спрели!Що тъй бу джундъри вагенски?