IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Основните причини са две – универсални качества и модна тенденция

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Сегментът B-SUV се разраства стремително през последните години. През периода 2010-2016 г. продажбите на автомобилите от този клас в Европа са скочили 8,4 пъти – от 134 000 до 1 130 000. Само за 2017 г. на някои пазари на континента увеличението достига 86%. На какво се дължи популярността на този тип коли, се опитва да отговори компанията Ford, която направи проучване в социалните мрежи.

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Американският производител има свой силен представител в сегмента в Европа – Ford EcoSport, който се радва на сериозен интерес от страна на клиентите. Оказва се, че 44% от купувачите на колите от този клас са на възраст 18-44 г., а 41% са над 45-годишни.

По-възрастното поколение счита, че кросоувърите от сегмент B са се превърнали в отлична алтернатива на големите семейни SUV-автомобили. На свой ред младите хора търсят универсален и сравнително евтин модел, който същевременно да бъде и модерен.

Точно 30% от участниците в изследване посочват като основно предимство на кросоувърите от клас B-SUV тяхната универсалност, тоест този тип автомобили са подходящи както за града, така и за пътуване сред природата. Други 20% посочват, че тези машини са по-достъпни като цена от средноразмерите кросоувъри. А 14% избират малкия SUV заради по-високото разположение на шофьорската седалка, която осигурява по-добър поглед върху пъти и увеличава чувството за защитеност.

33% от анкетираните обаче си признават, че компактният кросоувър е просто писък на модата. Едва 18% посочват като причина за избора си малките габарити, които правят този тип коли подходящи за града, а 16% обясняват избора си с по-високия клирънс на малките SUV-ита.

Снимка: Ford

Тагове: suv
0 от 500
  • #2
    18 rate up comment 5 rate down comment
    ivan ( преди 5 години )
    Чувството за защитеност е само чувство.
  • #1
    25 rate up comment 3 rate down comment
    K ( преди 5 години )
    Бих взел B-SUV, ако не можех да стигна с леката кола там където ходя. Друг пък му харесва, че може да сложи детско столче без да се навежда, трети иска да гледа по от високо. Всеки си кара, каквото му трябва. Но да купиш такова, защото било модерно - това не го разбирам!