IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Основните причини са две – универсални качества и модна тенденция

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Сегментът B-SUV се разраства стремително през последните години. През периода 2010-2016 г. продажбите на автомобилите от този клас в Европа са скочили 8,4 пъти – от 134 000 до 1 130 000. Само за 2017 г. на някои пазари на континента увеличението достига 86%. На какво се дължи популярността на този тип коли, се опитва да отговори компанията Ford, която направи проучване в социалните мрежи.

Защо хората обичат компактните кросоувъри?

Американският производител има свой силен представител в сегмента в Европа – Ford EcoSport, който се радва на сериозен интерес от страна на клиентите. Оказва се, че 44% от купувачите на колите от този клас са на възраст 18-44 г., а 41% са над 45-годишни.

По-възрастното поколение счита, че кросоувърите от сегмент B са се превърнали в отлична алтернатива на големите семейни SUV-автомобили. На свой ред младите хора търсят универсален и сравнително евтин модел, който същевременно да бъде и модерен.

Точно 30% от участниците в изследване посочват като основно предимство на кросоувърите от клас B-SUV тяхната универсалност, тоест този тип автомобили са подходящи както за града, така и за пътуване сред природата. Други 20% посочват, че тези машини са по-достъпни като цена от средноразмерите кросоувъри. А 14% избират малкия SUV заради по-високото разположение на шофьорската седалка, която осигурява по-добър поглед върху пъти и увеличава чувството за защитеност.

33% от анкетираните обаче си признават, че компактният кросоувър е просто писък на модата. Едва 18% посочват като причина за избора си малките габарити, които правят този тип коли подходящи за града, а 16% обясняват избора си с по-високия клирънс на малките SUV-ита.

Снимка: Ford

Тагове: suv
0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Оказва се, че 44% от купувачите на колите от този клас са на възраст 18-44 г., а 41% са над 45-годишни.На вас губят ли ви се едни 11% купувачи?!?
  • #11
    9 rate up comment 6 rate down comment
    abv ( преди 5 години )
    Ами няма как модата да не бие по джоба. Ти защо не ходиш със стари и демодирани дрехи..или телефон Нокия фенерче и т.н.... Такъв е света
  • #10
    12 rate up comment 6 rate down comment
    ае ( преди 5 години )
    "Защо хората обичат компактните кросоувъри?"Защото си мислят, че са нещо повече от нормалните коли.. за съжаление бъркат.А и модата бие здраво по джоба.. вдиганата фиеста за цена х2 няча нужда бих казАл.. влошаване на пътното поведение за сметка на увеличаване на цената.
  • #9
    5 rate up comment 3 rate down comment
    bg ( преди 5 години )
    еее стига де, исках да напиша мод.ерно
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    bg ( преди 5 години )
    Пожелавам на всеки да може да си купи един такъв SUV, пък нека да е само мода :-)
  • #7
    11 rate up comment 4 rate down comment
    bestcars ( преди 5 години )
    И на мен ми харесват, но на мен всички нови коли ми харесват щом е нова ;)Моля оставете тия приказки старите са много здрави били са здрави преди 30 години но сега да караш 30 годишна кола колко да е здрава след 30 години експлоатация ;)
  • #6
    4 rate up comment 8 rate down comment
    КК ( преди 5 години )
    До К:"руг пък му харесва, че може да сложи детско столче без да се навежда, трети иска да гледа по от високо." - точно това е модерно, макар и почти ненужно. Сега разбра ли? И на теб модата ти е промила мозъка.
  • #5
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Иновация! ( преди 5 години )
    Руснаците още 1977г. пуснаха в производство Лада Нива.Голяма част от тези ко0ли още са в движение и хората си ги карат. особенно по селата в Русия и Украйна.
  • #4
    13 rate up comment 10 rate down comment
    GSX-R ( преди 5 години )
    Харесват ги тия компактните щото нямат пари за истински ЖИП, а както каза колегата долу чувството за сигурност е само чувство. Вия високо повдигнати каруци постоянно се обръщат в завои с по висока скорост, за справка Варна това лято....
  • #3
    7 rate up comment 8 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    "Основните причини са две универсални качества и модна тенденция"...според мен нито едното нито другото...причината е тенденцията за намаляване на височината на седаните и хечбеците...а хората искат удобство, пространцтво и въздух...за щастие интериорите на SUV са все още по-просторни...