IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)

Макар с 65 коня по-слаба, тази кола е по-бърза дори от старата OPC версия

В началото на 80-те, когато Opel за пръв път използва буквите GSi върху задницата на Kadett, това бе просто отговор на Golf GTI: един скромен семеен хечбек, който обаче е и забавен за каране.
  
  

 
 
ПОСЛЕ НЕЩАТА ЕСКАЛИРАХА, появиха се OPC версиите, конете скочиха от оригиналните 115 до над 325 за предишната най-мощна Insignia.
Сега, с новата генерация на Insignia, Opel се опитва да нормализира малко нещата. OPC версия повече няма да има: вместо това най-мощният Opel ще е Insignia GSi, която именно тестваме по пътищата и пистите на Южна Франция.

  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
  
  
НА ТЕОРИЯ ВСИЧКО изглежда наред: макар да е с 65 коня по-слаба от старата ОPC, новата кола я бие с цели 12 секунди на Северната дъга на Нюрбургринг. 260-те коня на двулитровия турбомотор изглеждат напълно достатъчни, а теглото е намаляло с над 160 килограма. С разработването на специалното спортно окачване се е заел Фолкер Стричек, легендарният първи шампион в DTM шампионата. Колата е с цял сантиметър по-ниска от стандартната Insignia, със специално разработени амортисьори, които трябва да намалят накланянето до минимум. Задвижването е на четирите колела, с електронно векторно разпределение на въртящия момент. Изобщо всички съставки, за да очакваме карането с нетърпение.
 
  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
  
ПОКАЗАТЕЛНО ЗА САМОЧУВСТВИЕТО на Opel е, че първият контакт с автомобила е във Фонтен, на страховитата тестова писта на Michelin.
С известно неудобство трябва да кажем, че това самочувствие ни се видя напълно неоправдано.
GSi не е OPC: това не е кола за писта. Воланът е мек и дава твърде мъглява обратна връзка. 8-степенният автомат не е много уверен в спортен режим. И накрая стигаме до слона в стаята, както казват англичаните. В случая слонът е самата Insignia. Намаляването на теглото е много впечатляващо, докато не се сетите, че старата кола тежеше колкото танк.
 

Opel Insignia GSi Grand Sport

260 к. с. максимална мощност

400 Нм максимален въртящ момент

250 км/ч максимална скорост

7.2 секунди 0-100 км/ч


НОВАТА, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ остроумни инженерни решения за олекотяване, тежи 1608 кг в бензиновата си версия (дизеловата чуква тон и седемстотин на кантара). На специално намокреното трасе във Фонтен усещането от това е като да пуснеш хипопотам в "Лебедово езеро". Много лесно е да изпуснеш контрола, и много трудно да си го върнеш след това. Освен ако не си Фолкер Стричек, разбира се.
    
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
   
С ДВЕ ДУМИ, АКО очаквате чистокръвен спортен автомобил, Insignia GSi ще ви разочарова. Но ако подходите към него просто като към бърза семейна кола, нещата се променят драстично.
Тук е мястото да кажем, че освен бензиновия турбомотор с 260 коня GSi версията се предлага и двулитров битурбо дизел с 210. Като заклети почитатели на бензина ни е срам да го признаем, но тъкмо този дизел е по-добрата опция. Той е икономичен, не прекалено шумен и освен това високият му въртящ момент пасва по-добре на автоматичната кутия на Opel.

ТАКА ОБОРУДВАНА, Insignia GSi изведнъж се превръща в идеалното средство за трансконтинентални пътувания. Или поне за отскачане до Халкидики в петък вечер. Спортните елементи са втвърдили малко окачването, но не толкова, че да е некомфортно. Освен това то е адаптивно, така че винаги можете да превключите от Sport на Tour - даже ви препоръчваме да го направите.
Комбинираният разход по книжка е 7.3 на сто, в реалността е някъде над осем. Докато при бензина показателите са 8.5 литра на книга и нещо от типа на 11 на сто в материалния свят.
   
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
  
ИНТЕРИОРЪТ е като в стандартната Insignia - като цяло прилични материали и изчистен дизайн, в съчетание с наистина богато оборудване.
В Opel са се отказали от спортните седалки на Recaro и са разработили свои собствени, които ни се сториха неочаквано удобни. Мястото е в изобилие, дори на задната седалка. Багажникът на хечбека побира 490 литра, което е далеч от рекорда на Skoda Superb, но е напълно достатъчно. Комби версията вдига летвата до 560 литра.

НАКРАТКО, Insignia GSi е комфортна, добре оборудвана и доста бърза кола. Даже и цената не е толкова лоша, поне за българи: бензиновата версия Grand Sport започва от 66 000 лева, докато в Германия клони към 45 000 евро.
   
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
   
ИМА САМО ЕДИН ПРОБЛЕМ: дали тези допълнителни коне, които не можете да ползвате на писта, си заслужават разликата? Или можете просто да си вземете обикновена Insignia с доста по-икономичен бензинов мотор, със 165 коня.
И да ви останат почти 13 хилядарки за други дребни удоволствия.
  
  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
 

 

 

0 от 500
  • #16
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да ми напомните последния Пасат най-мощния колко коня е? А Авенсис, а Мондео, а Мазда 6, а Рено Таласъм? Май май всички паднаха под 300, да не кажа че топ повечето са под 250 к.с. Сигурно си има причина. Колата изглежда добре, ще чакам на живо, макар да не ми е по джоба.
  • #15
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Мдам от коментарите си правя извода че българина има мислене на ***!
  • #14
    3 rate up comment 9 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Дипломатично са написали че е по-добре да се вземе обикновената версия, и да се спестят едни пари ;). Иначе Опел си бяха прилични коли до 96г. Ядеше ги ръждата но като двигатели и окачване си бяха ок. Дори до 2000 г. се намираха някои модели които ставаха за каране, а след това само тези с американските мотори. От другите надалеч. Още нови горяха масло. Сега вече комбинираха "най-доброто" от двата свята: немски цени с "качеството" на Пежо ;))
  • #13
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Развалиха хубавата марка.Няколко Опела съм имал и съм доволен. Единствен недостатък им беше ръждата, но се лекуваше. Бяха леки, бързи, евтини, здрави и икономични коли.След това започнаха да слагат ЕкоТек двигателите започнаха да потъват. От едни от най-безпроблемните станаха едни от най-проблемните коли. А от 10-тина г. колите са им слонове. Да се чуди човек как може теглото им да е толкова високо, а вътре да няма кой знае какво като екстри.За съжаление вече само емблемата е Опел и нищо друго
  • #12
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Стани ( преди 5 години )
    Youtube е пълен с клипчета на алфите. Отиди да я покараш - 6.6 секунди дори е малко подценено...
  • #11
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тази алфа се оказа на практика, че 0-100 го взема за 8.5 сек. Изобщо не ми я хвали.
  • #10
    7 rate up comment 13 rate down comment
    Стани ( преди 5 години )
    Ами като видиш примерно Алфа Джулия 200 коня 0-100 6.6 секунди и ти става ясно тоя опел с 260 коня 7.2 що струва...
  • #9
    2 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    френски опет - трагедия на колела !
  • #8
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тромава е за мощноста си.Иначе не е лоша.Цената е ОК.
  • #7
    12 rate up comment 4 rate down comment
    lordlosh ( преди 5 години )
    Това, че една кола е по-тежка не е задължително да е лошо. Една кола не е само 0-100. И при 0-100 има много фактори. Гуми, асфалт, тръгването и т.н.Това, че ги прави за 7.2сек. не я прави тромава или нещо подобно. 7.2 секунди си е никак не лошо време за голям седан. Отделно със сигурност като вече е в движение ускорението ще и е доста по-бързо. Просто старта и е по-тромав. Ама примерно от 100-200 може да е много по-добре спрямо други версии.И е по-бърза на писта, те си го казват хората.