IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Експериментът се опитва да покаже чия система за задвижване на четирите колела е по-добра

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Любопитно видео, в което участват автомобили на заклетите врагове BMW и Audi, се появи в YouTube. То трябва да покаже чия система за задвижване на четирите колела е по-добра.

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Трябва да се уточни, че в експеримента участват коли от различни поколения – новото 5-Series на BMW във версия 530i xDrive се изправя срещу предишната генерация на Audi A6 във варианта TDI Quattro. И двата автомобила са оборудвани с 2,0-литрови двигатели, като при бавареца той е бензинов, а при съперника му – дизелов.

Различни са и системите за задвижване. При модела на BMW тягата се контролира от многодискова муфа, управлявана по електронен път, докато Audi-то разчита на междуосев диференциал със зъбни колела и асиметрично разпределение на тягата между осите. Тоест – електроника срещу механика.

Идеята на създаделите на видеото е да покажат как се представят машините в различни условия. Хлъзгавата повърхност под задните колела не е проблем и за двете коли. Те се справят с упражението, като BMW-то го прави малко по-бързо. Имитацията на лед под колелата от едната страна, както и липсата на сцепление между противоположни колела – предно дясно и задно ляво, също не спира двете машини.



Упражнението, при което само едно от задните колела стъпва на твърда настилка, не е проблем за системата xDrive на бавареца, но при неговия конкурент се налага деактивация на системата за стабилност и едва след това колата се измъква от ситуацията. Същото се повтаря и когато само едно от предните колела успява да зацепи.

Сравнението е доста любопитно и няма как да остави равнодушни зрителите. Някои от коментиралите видеото са на мнение, че „изкуственият” тест не дава пълноценна представа за реалния потенциал на двете системи и съответно не са съгласни с резултатите от изпитанието.

Снимка и видео: YouTube
 

0 от 500
  • #10
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не знам каква е системата на БМВ, но имам клип как нова БМВ 5-ца не може да излезе от паркинг в Банско на заден ход през декември!Боксува, върти...и толкова!БМВ трябва да излизат с фабричен Xdrive, иначе не стават дори за ежедневието през зимните месеци!
  • #9
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Нали торсена беше велика система 4х4, защо Ауди преминаха на многодискова муфа в новото А6, каквато е системата на бмв и мерц от 30 години?
  • #8
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Електроника срещу механика, бензин срещу дизел, нов срещу стар модел...Необективно сравнение, защо не са сравнили БМВ-то с новата А6-ца...
  • #7
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    и 2те системи са ок за излизане от заледени градски улички. Ако искаш по-добра проходимост трябва да избереш някакъв джип. Купувачите на тези коли не ги избират по-това коя ще е по-проходима, това е луксозен седан за комфорт.
  • #6
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Филип Патек ( преди 5 години )
    Притежавал съм совалка Чаланджър и Су 57 ...определено Суто е по-маневрено но макс. скорост на совалката е по-голяма. Не ,че е истина ама и аз като адаша Филип да се обадя.
  • #5
    20 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тия Ауди не фалираха ли заради калпави дизелови двигатели??? то и скоростите им калпави окачването също, то едното куатро уж ставаше а кво се оказа....ментаци пълни. Мерцедес си е Мерцедес, БМВ си е БМВ, а Ауди е скъпа Шкода....
  • #4
    25 rate up comment 19 rate down comment
    Филип ( преди 5 години )
    Притежавал съм Audi A6 3.0 TDI QUATTRO и BMW 530 Xdrive. Зимата пътувам много, освен това съм и скиор. Карал съм колите на един и същ маршрут и условия. Quattro определено е по-надеждната и стабилна система за 4х4.
  • #3
    27 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Куатро е доста прехвалено.Бмв усъвършенстваха Хдрайв и вече е най-интелигентната и добре функционираща система 4х4.
  • #2
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В реални условия реално нама как да е спряна колата на едно място и при потеглянето и да се окаже, че само едно колело има сцепление а другите не. Друго е когато колата при движение губи сцепление на определен мост или колело. Там влияят и други сили - инерционни центробежни маса, състояние на гумите и т.н.
  • #1
    21 rate up comment 21 rate down comment
    Йойо ( преди 5 години )
    XDrive разбира се