IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Експериментът се опитва да покаже чия система за задвижване на четирите колела е по-добра

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Любопитно видео, в което участват автомобили на заклетите врагове BMW и Audi, се появи в YouTube. То трябва да покаже чия система за задвижване на четирите колела е по-добра.

BMW 530i xDrive срещу Audi A6 TDI Quattro (ВИДЕО)

Трябва да се уточни, че в експеримента участват коли от различни поколения – новото 5-Series на BMW във версия 530i xDrive се изправя срещу предишната генерация на Audi A6 във варианта TDI Quattro. И двата автомобила са оборудвани с 2,0-литрови двигатели, като при бавареца той е бензинов, а при съперника му – дизелов.

Различни са и системите за задвижване. При модела на BMW тягата се контролира от многодискова муфа, управлявана по електронен път, докато Audi-то разчита на междуосев диференциал със зъбни колела и асиметрично разпределение на тягата между осите. Тоест – електроника срещу механика.

Идеята на създаделите на видеото е да покажат как се представят машините в различни условия. Хлъзгавата повърхност под задните колела не е проблем и за двете коли. Те се справят с упражението, като BMW-то го прави малко по-бързо. Имитацията на лед под колелата от едната страна, както и липсата на сцепление между противоположни колела – предно дясно и задно ляво, също не спира двете машини.



Упражнението, при което само едно от задните колела стъпва на твърда настилка, не е проблем за системата xDrive на бавареца, но при неговия конкурент се налага деактивация на системата за стабилност и едва след това колата се измъква от ситуацията. Същото се повтаря и когато само едно от предните колела успява да зацепи.

Сравнението е доста любопитно и няма как да остави равнодушни зрителите. Някои от коментиралите видеото са на мнение, че „изкуственият” тест не дава пълноценна представа за реалния потенциал на двете системи и съответно не са съгласни с резултатите от изпитанието.

Снимка и видео: YouTube
 

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    БМВ само 7 серия.Другите не струват.Возят гадно и се развалят повече.
  • #19
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Auto ( преди 5 години )
    Nadejno i mnogo dobro AWD- SUBARU!!!
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    всички инфлуенсъри са във възторг от новото а6 със самоуправляемо шаси като дизеловата версия е с междуосев торсен диференциал като опция се предлага самоблокиращ заден диференциал а бензиновия е с куатро ултра на практика ауди не дава на клиента право на избор
  • #17
    6 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Отплеснах се и забравих да напиша, че клипа е пълна глупост! Много такива сме гледали!Имаше един клип как тестват на хокейна пързалка - Субару, Ауди, БМВ и Мерцедес. Разликите в трите немски марки бяха толкова смешни, че оттам нататък е въпрос на вкус човек какво ще си купи. Субаруто там се представи най-добре! Но не бих си купил Субару, не защото е лош автомобил, просто не ми допада като комфорт и като возия.
  • #16
    6 rate up comment 8 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Вземам BMW-то и през умът ми няма да мине да се кача на AUDI-то!!!
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Новата система на Ауди е 100% предно до изгубване на сцеплението. Почнаха да слагат нея, защото е по-икономична и им е много по-лесно да влязат в Евро 6. Иначе винаги бих предпочел Торсена: постоянен е, няма никакво забавяне, по-сигурен е от електронните на хлъзгав път и е достатъчно надежден при офроуд.
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    най скапания сайт ( преди 5 години )
    Алоо патек ли си, пелтек ли си незнам, но не си мисли че всички са бедни, пъпчиви чикиджии като тебе. В тоя миризлив сайт само комплексари се събрали
  • #13
    8 rate up comment 0 rate down comment
    нищо ново ( преди 5 години )
    любимият спор на лапетата в даскало
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    на тоя клип дето си го гледал пише ли че бмв-то е с летни гуми?
  • #11
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А бе не че нещо ама, на който му трябва 4х4 не си взема нито БМВ, нито Ауди. Няма да казвам марката за да не влизам в излишни спорове.