IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

Водещ борсов анализатор изчисли колко време още ще живее компанията на Мъск

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

Само преди дни се появи информация каква базнословна сума ще прибере изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск през следващите 10 години. Вярно е, че за целта трябва да бъдат постигнати определени цели, свързани с капитализацията на производителя на електромобили и продажбите му, но въпреки това нещата изглеждат внушителни.

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

В същото време експертите от Щатите продължават да смятат, че Tesla е много по-близо до фалита си, отколкото когато и да е било. Поредният анализ в тази посока направи директорът по инвестициите на компанията Vilas Capital Management - Джон Томпсън, който обърна внимание на няколко факта.

1. При Tesla се отчита намаляване на търсенето Model S и Model Х.
Производството на Model 3 съще не върви по план. Финансовото състояние на компанията е плачевно – загубите само за последната година са над 2 млрд. долара. Това почти сигурно ще наложи допълително финансиране от 8 млрд. през тази година, за да може да производството да се нормализира. Тези пари обаче няма откъде да дойдат, тъй като акционерите в Tesla едва ли ще се съгласят да наливат още в компанията и да увеличат нейния капитал. Те искат да си получат досега вложените средства, при това с печалба, която няма откъде да дойде.

2. Положението се влошава от факта, че Комисията по ценни книжа и фондови борси води официално разследване срещу Tesla. До компанията са изпратени 85 въпроса относно нейната дейност, на които трябва да се отговори незабавно. Докато трае разследването, Tesla много трудно ще получи достъп до кредитни ресурси.

3. Агенцията Moody’s, която прави кредитни рейтинги и анализи на рисковете, преразгледа положението на Tesla и ще понижи рейтинга на компанията от В- до ССС, а това означава почти сигурно затваряне на всички възможности за рефинансиране на досегашните кредити.

4. Мъск се надява да го спаси Китай, но това не е сигурно. Китайците не са глупаци и могат чудесно да смятат, още повече когато става дума да пари. Самите те имат доста проблеми, така че помощта от тяхна страна прилича на мираж.

Анализът на Джон Томпснън завършва доста любопитно: „Никога не съм виждал по-абсурдна ситуация в своята кариера. Твърдя, че винаги съм постигал възможно най-добрият резултат на пазара, но в момента съм твърдо срещу шансовете на компанията на Мъск да оцелее”.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #12
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз такива прогнози за фалит чета вече 10 години и така не фалира тесла
  • #11
    14 rate up comment 1 rate down comment
    До Факт! ( преди 6 години )
    Колега, вземи научи спелинга на английски.Сравнението ми е чисто ценово ориентирано, не от бадж снобизъм. Отделно на това е факторът лукс при електромобилите - вече има и други в класа. Например Ягуар.
  • #10
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Шорт селърите правят яко кеш от Тесла, браво. Икономическите закони са като гравитацията, можеш да ги отмениш временно, но накрая винаги побеждават.
  • #9
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кораба потъва нормално. Хората който имат представа го предрекоха това още преди години. Мъск беше успешен в бизнеса с елекронни услуги като пейпал. Там пишеш програмиреш една система и разходите за 100К клиенти и за 100М клиенти не скачат 1000 пъти а само 5-6-7 пъти. Това при автомобилостроенето не важи, не можеш да скалираш по този начин. Но явно това ще го разбере по трудния начин.
  • #8
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Само дето в Сащ Тесла модес с се продава от германския "премиъъм".Ай бегай да спиш бе сноб.
  • #7
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кредитен рейтинг ССС означава все едно да даваш пари на заем на Венецуела. Тесла ще се сринат много бързо, тази година ще е преломна.
  • #6
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Опаа прогнозите на някой от съфорумниците започват да се сбъдват. Според мен ще намерят още няколко милиарда последно като финансиране и ще изкарат още година и половина най-много след това фалит. Но много вероятно е и да не успеят.
  • #5
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    в момента големите лешояди и хиени в бизнеса кръжат и се облизват и чакат тесла да припадне от глад а какъв пир ще последва не ми се мисли
  • #4
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В момента в който няма как да го продам, какво ме грее обезценяването? Автомобил вечно твой...или подарък, за да се отървеш
  • #3
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Няма как да го препродаде но обезценяването при Тесла е значително по-малко от другите модели от класа