IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

Водещ борсов анализатор изчисли колко време още ще живее компанията на Мъск

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

Само преди дни се появи информация каква базнословна сума ще прибере изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск през следващите 10 години. Вярно е, че за целта трябва да бъдат постигнати определени цели, свързани с капитализацията на производителя на електромобили и продажбите му, но въпреки това нещата изглеждат внушителни.

Нова мрачна прогноза за бъдещето на Tesla

В същото време експертите от Щатите продължават да смятат, че Tesla е много по-близо до фалита си, отколкото когато и да е било. Поредният анализ в тази посока направи директорът по инвестициите на компанията Vilas Capital Management - Джон Томпсън, който обърна внимание на няколко факта.

1. При Tesla се отчита намаляване на търсенето Model S и Model Х.
Производството на Model 3 съще не върви по план. Финансовото състояние на компанията е плачевно – загубите само за последната година са над 2 млрд. долара. Това почти сигурно ще наложи допълително финансиране от 8 млрд. през тази година, за да може да производството да се нормализира. Тези пари обаче няма откъде да дойдат, тъй като акционерите в Tesla едва ли ще се съгласят да наливат още в компанията и да увеличат нейния капитал. Те искат да си получат досега вложените средства, при това с печалба, която няма откъде да дойде.

2. Положението се влошава от факта, че Комисията по ценни книжа и фондови борси води официално разследване срещу Tesla. До компанията са изпратени 85 въпроса относно нейната дейност, на които трябва да се отговори незабавно. Докато трае разследването, Tesla много трудно ще получи достъп до кредитни ресурси.

3. Агенцията Moody’s, която прави кредитни рейтинги и анализи на рисковете, преразгледа положението на Tesla и ще понижи рейтинга на компанията от В- до ССС, а това означава почти сигурно затваряне на всички възможности за рефинансиране на досегашните кредити.

4. Мъск се надява да го спаси Китай, но това не е сигурно. Китайците не са глупаци и могат чудесно да смятат, още повече когато става дума да пари. Самите те имат доста проблеми, така че помощта от тяхна страна прилича на мираж.

Анализът на Джон Томпснън завършва доста любопитно: „Никога не съм виждал по-абсурдна ситуация в своята кариера. Твърдя, че винаги съм постигал възможно най-добрият резултат на пазара, но в момента съм твърдо срещу шансовете на компанията на Мъск да оцелее”.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    проф. Ан ( преди 5 години )
    "каква базнословна сума"Е, какво да чета нанатък неграмотна статия!
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Следващия рекламен трик на Свети Илон е да изстреля себе си в космоса - тъкмо ще се спаси от инвеститорите :)То няма как от създаването си да не си изкарал и 1 цент от продажба и да успееш - време е пазара да бие шута на Т'сляка.
  • #20
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До Ищван ( преди 5 години )
    Аууу какви уникални глупости си изписал!В Москва проектът е на Hyperloop One и със сигурност това не е Тесла. Производството на батерии е в портфолиото на всички други големи автомобилни корпорации, а връзките в правителството и държавните субсидии са до време. И то изтича. Остава Спейс Х, за който отдавна се знае, че е предвиден като конглокент на НАСА по политически причини. Там успехи наистина има, факт.Тъй да се каже, на автомобилната Тесла нищо не пречи да си фалира преспокойно.
  • #19
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Ищван ( преди 5 години )
    Още един "експерт", нает да пуска партенки. Защо ли нищо не обелва за държавните субсидии и връзките на Мъск с щатското правителство? За останалите пера на TESLA като производството на батерии, за които има пазар за години напред, за SolarCity, за Hyperloop в Москва, за SpaceX, които имат сключени договори за изстрелване на военни спътници?TESLA не е компания, а корпорация!точка 4 (заключителна): "Джон Томпсън се надява Tesla да фалира, но това не е сигурно" :Dhttps://youtu.be/BHS0H5AwGjU
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    акционерите на тесла не били *** разсмя ме
  • #17
    5 rate up comment 1 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    до от: До класикадобре Колега,вярвай си щом те влече....но аз нямам нищо общо с "тоя филм".....
  • #16
    13 rate up comment 7 rate down comment
    1 ( преди 5 години )
    Време беше!!! То само драг състезания за реклама не помагат в продажбите. Пък драг съзтезанията нагласени- винаги с пълна батерия, я направете 5-6 тура да видим дали си запазва мощността!!!
  • #15
    10 rate up comment 6 rate down comment
    от Ра$$ово Ломско ( преди 5 години )
    Ааа, Гутен морген!! То се знаеше отдавна!!
  • #14
    13 rate up comment 8 rate down comment
    До класика ( преди 5 години )
    Истинския двигател е електрическия. Само трябва резервоар за енергия.
  • #13
    8 rate up comment 15 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    Казах ви:В момента електрокари купуват само тарикатите които знаят че това не е бъдещето ,НО СА УСЕТИЛИ ДАЛАВЕРАТА КАТО КУПИШ ЕЛЕКТРОКАР ЧЕ ТИ ПРИЗПАДАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ !!!! ТОЧКА.....ТИРЕ ....И ...ЗАПЕТАЯ....ПРИКЛЮЧИХМЕ.....Подръжниците на Тесла са само тийнейджъри от новото поколение които са захранени с облъчваща и подвеждаща реклама вместо мляко,но те не се броят,защото :НИТО МОГАТ ДА РАЗСЪЖДАВАТ САМОСТОЯТЕЛНО ,НИТО ИМАТ ПАРИ....ТОЧКА!Така че ще се купуваизвестно време от фирми които крият данъци и от бизнесмени които крият криеницата .....Истинския двигател който в момента се пази в тайна ще го пуснат след 150г. когато свърши петрола защото сега Петролната мафия печели яко и пуска мухи като електрокарите !!!!.....Така че радвайте се още дечица на Теслицата и всички електрокари ,докато Шефчетата са прозряли вратичка за скрита паричка!Детски щастлив живот копнее за електрокари.....