IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Червеният Roadster може би ще падне на Марс след стотина милиона години

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

До вчера най-прочутото послание на човечеството към потенциалните други цивилизации във Вселената бе онова на борда на Voyager, замислено от Карл Сейгън и съдържащо покрай другото и една родопска песен в изпълнение на Валя Балканска. Тази чест вече се пада на един електромобил, модел 2008 година, с пластмасов манекен на шофьорското място.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Илон Мъск избра тъкмо тази Tesla Roadster като символичен товар за първия полет на новата си ракета Falcon Heavy. По-мощният носител на компанията му SpaceX бе изстрелян успешно от Кейп Канаверал и изведе автомобила в елиптична орбита между Земята и Марс.

Мъск обяви, че очаква колата да се носи необезпокоявана в космоса стотици милиони години. "С течение на времето тя ще се доближи много до Марс. Има дори нищожен шанс да го удари. Наистина нищожен".

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Вместо Валя Балканска на борда на кабриолета има времева капсула с данни за Земята и човечеството, манекен със скафандър и аудиоуредба, която може да пуска Space Oddity на Дейвид Боуи. Всякакъв друг товар щеше да е "твърде скучен", обясни Мъск. На екрана на мултимедийната система на колата е отпечатано посланието "Без паника" от прочутия "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Заядливците не пропуснаха да отбележат, че все пак Мъск е предпочел най-лекия екземпляр в гамата вместо тежащия два тона и половина Model S. Както и че този ход по никакъв начин не решава чисто земните проблеми на Tesla, която продължава да среща затруднения с масовото производство на Model 3 и непрекъснато отлага сроковете му.

Но като рекламен ефект кабриолетът в Космоса работи отлично, както и всяко друго нещо, замислено от южноафриканския предприемач.


Тук можете да видите livestream от борда на "космическия" Roadster:  

0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Младенчооо, то ей заради такива маймуни безмозъчни като тебе чича ти Мъск може да си позволява такива *** простотии. Той още не може да си произведе колите които е обещал и продал почти, да не говориме за качеството, ама ракета ще ми праща в космоса, велик е той ... дей.ва и селтака му ***!!!
  • #2
    25 rate up comment 10 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Чича Мъск *** кефи....и то много. А плюйте маймуноподобни.
  • #1
    2 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а то пак не излезе... е предавам се - разчитам на въображението на четящите да се сетят какво е това дето се върти в орбита и за нищо не става :D