IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Червеният Roadster може би ще падне на Марс след стотина милиона години

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

До вчера най-прочутото послание на човечеството към потенциалните други цивилизации във Вселената бе онова на борда на Voyager, замислено от Карл Сейгън и съдържащо покрай другото и една родопска песен в изпълнение на Валя Балканска. Тази чест вече се пада на един електромобил, модел 2008 година, с пластмасов манекен на шофьорското място.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Илон Мъск избра тъкмо тази Tesla Roadster като символичен товар за първия полет на новата си ракета Falcon Heavy. По-мощният носител на компанията му SpaceX бе изстрелян успешно от Кейп Канаверал и изведе автомобила в елиптична орбита между Земята и Марс.

Мъск обяви, че очаква колата да се носи необезпокоявана в космоса стотици милиони години. "С течение на времето тя ще се доближи много до Марс. Има дори нищожен шанс да го удари. Наистина нищожен".

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Вместо Валя Балканска на борда на кабриолета има времева капсула с данни за Земята и човечеството, манекен със скафандър и аудиоуредба, която може да пуска Space Oddity на Дейвид Боуи. Всякакъв друг товар щеше да е "твърде скучен", обясни Мъск. На екрана на мултимедийната система на колата е отпечатано посланието "Без паника" от прочутия "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Заядливците не пропуснаха да отбележат, че все пак Мъск е предпочел най-лекия екземпляр в гамата вместо тежащия два тона и половина Model S. Както и че този ход по никакъв начин не решава чисто земните проблеми на Tesla, която продължава да среща затруднения с масовото производство на Model 3 и непрекъснато отлага сроковете му.

Но като рекламен ефект кабриолетът в Космоса работи отлично, както и всяко друго нещо, замислено от южноафриканския предприемач.


Тук можете да видите livestream от борда на "космическия" Roadster:  

0 от 500
  • #23
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като гледам ...Няма винетка; Няма гражданска; Няма преглед....Дано си носи 50лв
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ищван Чурка ( преди 6 години )
    до "Тинтири-Менти ви"Начи, баце, като те видя, директно ти бия минуса, ей така, профилактично :)И съм много доволен, че с минусчетата коментарите ти директно се крият и не четем вече глупости!Поздрави, И. Чурка
  • #21
    7 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 6 години )
    Пак са се събрали гледам конспираторите и хейтърите да лаят :))))Вие си лайте, ама хората изстреляха ракета и приземиха две от степените и, нещо не правено до сега.А знаети ли колко повече товар събира този фалкън, от другите ракети - повече от 2 пъти по-голям тоавр може да изнесе в орбита... Човека е мечтател и има шанс да изпълни мечтите си, какво толкова ви дразни това не разбирам...
  • #20
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Теодор ( преди 6 години )
    Дидо ти вярваш ли въобще на нещо ? Освен да те качат на следващата , че малко да ти се обостри главата из космоса .А за зомбита , ами сбъркал си човека момче . Хич не ми пука за теслата , а за това че ракетата е технологичен прогрес . НАСА и Роскосмос близо 30 години на се правили нещо запомнящо се . А сега това момче поне се мъчи да постигне нещо и то със доста по малко бюджет от на НАСА и Роскосмос . Ама ти с капацитет на Тесла (инструмента не колата ) ,все още не разбираш даже кое е реално
  • #19
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Клипа с изтрелването го гледах!И Междузвездни войни съм гледал!И на тях ли да вярвам!?!?!Като се зомбирате и започнете да се припознвате в "постиженията" на разни "идоли" без да разбирате какво стои за този театър сте ми много забавни!Теодорчо от България - защитник и последовател на Илон Мъск ... Боже колко мъка има по този свят, Боже!!!
  • #18
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    това момче верно не го слуша главата и звездите му говорят
  • #17
    13 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 6 години )
    ПичУве, КОСМОС се пише, не космус...
  • #16
    8 rate up comment 4 rate down comment
    green goblin ( преди 6 години )
    Мъск е повече американец от доста американци..познай как ако си чужденец държавата ще налива милиарди в собствената ти компания... недей да го мислиш,твоя капацитет е малък.
  • #15
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Теодор ( преди 6 години )
    При първо изстрелване на ракетата да не очакваш да сложат лунен модул или марсоход . И второ колата е пратена на има няма 300 милионно патешествие до Марс и въобще няма да пречи на бъдещи мисии около земята или Марс .А това че ти не си гледал клипа с изстрелването на ракетата и това как колата навлиза в космоса си е твой проблем . А и Мъск не е американец , капацитет такъв .
  • #14
    4 rate up comment 17 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Всъщност, освен клипчето и няколко снимки,други доказателства има ли,че тази кола е в космуса?!?! :-) :-) :-) :-) Все пак американците имат традиции в инсцениране на космически подвизи!!! :-) :-) :-)Хайде, ще чакаме снимки на марсинаци с колата в инстаграм профила на Мъск:-) :-) :-) Събудете се бе хора!!!!