IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Червеният Roadster може би ще падне на Марс след стотина милиона години

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

До вчера най-прочутото послание на човечеството към потенциалните други цивилизации във Вселената бе онова на борда на Voyager, замислено от Карл Сейгън и съдържащо покрай другото и една родопска песен в изпълнение на Валя Балканска. Тази чест вече се пада на един електромобил, модел 2008 година, с пластмасов манекен на шофьорското място.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Илон Мъск избра тъкмо тази Tesla Roadster като символичен товар за първия полет на новата си ракета Falcon Heavy. По-мощният носител на компанията му SpaceX бе изстрелян успешно от Кейп Канаверал и изведе автомобила в елиптична орбита между Земята и Марс.

Мъск обяви, че очаква колата да се носи необезпокоявана в космоса стотици милиони години. "С течение на времето тя ще се доближи много до Марс. Има дори нищожен шанс да го удари. Наистина нищожен".

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Вместо Валя Балканска на борда на кабриолета има времева капсула с данни за Земята и човечеството, манекен със скафандър и аудиоуредба, която може да пуска Space Oddity на Дейвид Боуи. Всякакъв друг товар щеше да е "твърде скучен", обясни Мъск. На екрана на мултимедийната система на колата е отпечатано посланието "Без паника" от прочутия "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс.

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Заядливците не пропуснаха да отбележат, че все пак Мъск е предпочел най-лекия екземпляр в гамата вместо тежащия два тона и половина Model S. Както и че този ход по никакъв начин не решава чисто земните проблеми на Tesla, която продължава да среща затруднения с масовото производство на Model 3 и непрекъснато отлага сроковете му.

Но като рекламен ефект кабриолетът в Космоса работи отлично, както и всяко друго нещо, замислено от южноафриканския предприемач.


Тук можете да видите livestream от борда на "космическия" Roadster:  

0 от 500
  • #13
    10 rate up comment 12 rate down comment
    green goblin ( преди 6 години )
    ..тоя умник да спре да пълни космоса със земен ***.Не стига че на Земята завря от скрап,ми почна и из космоса да го разкарва.Да почва да строи електрически космически станции и тия електро марионетки и *** всичките да се изнасят натам.
  • #12
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Теодорчо, мама,аз не успорвам,че Мъск има акъл,даже има много щом успява с евтини номера да впечатлява толкова зомбита като теб!При изтрелването на ракета може да се използва какъв ле не баласт,но в капсолите за Марс и Луната не ги пълнят с баласт нали?!?!А това за извънземните беше ирония,но очевидно умствения ти капацитет е на нивото на ракетен баласт и няма как да го разбереш!!!
  • #11
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Теодор ( преди 6 години )
    До умника по долу ,където извънземни щели да ни унищожат ! По принцип при изтрелване на нова ракета , за товар се ползва или блокове бетон или стомана . Е човека има акъл и вместо бетон прати автомобил . Хем реклама , хем и нещо различно .Но ти нали трябва да си покажеш умственият капацитет ....
  • #10
    12 rate up comment 20 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Мъск все повече показва истинската си същност - зрелища и обещания, срещу пари в аванс!Безмислени огнехвъргачки с дължина на пламъка колкото бензивота горелка ня дядо ми с която пърли прасетата на Коледа и електрически миксер пратен в космуса да се перчим пред извънземните!Мъск излага цялото човечество на опасност!Ако извънземни попадната на тази глупост,веднага ще унищожат Земята заради това,че на нея живеят толкова слабоумни същества да пращат коли в космуса и такива които се радват на това!!!
  • #9
    5 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Не че нещо, ама парите са на американските данъкоплатци - Спейс Х е почти изцяло на държавни субсидии :)
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    недомислено малко ( преди 6 години )
    Извънземнините непременно ще предположат че втория от колата някъде е изпаднал.Не знам това да ли ще е в плюс за авторитета на земната раса.
  • #7
    12 rate up comment 6 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    А...и ще си позволява каквото поиска с неговите си пари и ракети ако ще и да си прати бельото щото плаща и може той а не ти.
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    хм... ( преди 6 години )
    От лайв-вюто на камерата се създава натрапчивото впечатление че някой се е изсипал от колата и е оставил втората седалка празна. Допълнително се подсилва от надписа " don't panic! " .Малко крипи, дето се вика.
  • #5
    26 rate up comment 3 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    до Анонимният мозък веднага след менеНАСА: Ако можеше да се направи ракета която да изкарва товар и след това каца обрано и да се преизползва щяхме отдавна д аго направим.факт: няколко години по късно чича Мъск го направи...и то не веднъж.Та на тебе, и такива като тебе явно някой неща трябва с рисуване да им се обесняват, като на бавно развиващите.
  • #4
    34 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя първия си личи, че доста комплекси има от тези две определени марки. Има няма статии за тях той си драска едни и същи глупости. ***, какво да го правиш.А Мъск го бива най-много в рекламата и "голямата картинка". Пък вие си го плюйте ама той за 10 години задмина огромни концерни на по 100 години по пазарна стойност с една нова марка, която няма опит в областта и изпреварва всички останали ...Ужас, какъв "балък" е, а? От нищо не разбира тоя човек викате :)