IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Ползите и вредите от тази процедура през най-тежкия сезон на годината

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Категоричен отговор на въпроса „Какво е чист автомобил?” никога не е имало, поне сред автомобилистите. За някои от тях това означава ежедневно посещение в автомивката, а за други това става едва, когато мръсотията по калата започне да пада на парчета. Това противоречие е особено ярко през зимата.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

В условията на големия град най-тежкият сезон за автомобилите се асоциира не толкова с чист бял сняг, колкото с кишата и мърсотията по улиците. Адептите на чистотата имат своите аргументи, като основният, е че пътуването в чиста кола е по-приятно, а и петната по каросерията са по-малко. Освен това измиването изчиства машината от солта и цялата друга химия, която се изсипва по улиците при чистенето им. И тъй като тези химикали водят до корозия, е по-добре да бъдат отстранявани по-често

Аргументите срещу миенето през зимата обаче изглеждат по-сериозни. Ако се говори за корозия от гледна точка на химика, то тя се получава от процес на обмен между атоми на метала и на йоните на солта в разтвора. Тоест, това което е изсипано на улицата, се лепи по каросерията и води до нейното ръждясване.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Още от училщните часове по химия е известно, че интензивността на подобни процеси и реакции зависи най-вече от температурата – колкото по-топло е, толкова по-бързо се случва. С други думи, при отрицателни температури автомобилът не ръждясва, дори да бъде покрит целия с коричка от солена кал. И съответно миенето не спасява от ръждясване, още повече, че повечето шофьори не се сещат да почистят колата си отдолу, където се натрупва най-много мръсотия.

По-неприятно обаче е друго следствие от автомивката. Когато върху замръзналия автомобил се изсипват струи с топла вода, лаковото покритие понася жесток удар заради рязката смяна на температурите. Възникналото напрежение в слоевете боя води до образуването на малки пукнатини, в които неизменно остава влага. Да не говорим, че сериозно страдат също така уплътнителите на вратите, на прозорците, както и ключалките.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Всичко това показва, че е по-добре през зимата автомобилът да се мие колкото се може по-рядко. Ако се наложи да бъде направено, то е задължително това да става в отопляеми или подземни автомивки, тоест на место, на което автомоибилът може да преседи поне половин час преди и след края на процедурата. В първия случай, а да може боята да се сгрее след минусовите температури навън, а във втория – за да може да изсъхне напълно и влагата да изчезне.

0 от 500
 • #6
  14 rate up comment 0 rate down comment
  :) ( преди 2 години )
  Всичко е относително. А ако през зимата през повечето време автомобилът е в гараж, където температурата е 8-12 градуса, всъщност е важно да се почисти.
 • #5
  20 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  айде бе ! тази зиам не е имало седмица без ПОНЕ един ден дори на 10 градуса! айде не се оправдавайте мърлячи !
 • #4
  20 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  абе насерат ли я скапаните птици и стане ли прашна,се мие не се търпи без значение от времето...
 • #3
  15 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Мърлячи викаш? Ами то през зимата няколко месеца рядко се качват температурите над 10 градуса ? Да не ставаш и ти от тия мърлячи? През зимата буквално ако не се мие колата всеки ден става кална за 1 час ... то не е луга, пък кал..
 • #2
  35 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  винаги при време над 10 градуса си измивам колата САМ - подсушавам си я и в гаража ! гнус ме е от мърлячи - като му видиш колата ти е ясно какъв и човекът !
 • #1
  27 rate up comment 6 rate down comment
  Смръдльо ( преди 2 години )
  От септември до април не влизам в банята.