IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Ползите и вредите от тази процедура през най-тежкия сезон на годината

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Категоричен отговор на въпроса „Какво е чист автомобил?” никога не е имало, поне сред автомобилистите. За някои от тях това означава ежедневно посещение в автомивката, а за други това става едва, когато мръсотията по калата започне да пада на парчета. Това противоречие е особено ярко през зимата.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

В условията на големия град най-тежкият сезон за автомобилите се асоциира не толкова с чист бял сняг, колкото с кишата и мърсотията по улиците. Адептите на чистотата имат своите аргументи, като основният, е че пътуването в чиста кола е по-приятно, а и петната по каросерията са по-малко. Освен това измиването изчиства машината от солта и цялата друга химия, която се изсипва по улиците при чистенето им. И тъй като тези химикали водят до корозия, е по-добре да бъдат отстранявани по-често

Аргументите срещу миенето през зимата обаче изглеждат по-сериозни. Ако се говори за корозия от гледна точка на химика, то тя се получава от процес на обмен между атоми на метала и на йоните на солта в разтвора. Тоест, това което е изсипано на улицата, се лепи по каросерията и води до нейното ръждясване.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Още от училщните часове по химия е известно, че интензивността на подобни процеси и реакции зависи най-вече от температурата – колкото по-топло е, толкова по-бързо се случва. С други думи, при отрицателни температури автомобилът не ръждясва, дори да бъде покрит целия с коричка от солена кал. И съответно миенето не спасява от ръждясване, още повече, че повечето шофьори не се сещат да почистят колата си отдолу, където се натрупва най-много мръсотия.

По-неприятно обаче е друго следствие от автомивката. Когато върху замръзналия автомобил се изсипват струи с топла вода, лаковото покритие понася жесток удар заради рязката смяна на температурите. Възникналото напрежение в слоевете боя води до образуването на малки пукнатини, в които неизменно остава влага. Да не говорим, че сериозно страдат също така уплътнителите на вратите, на прозорците, както и ключалките.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Всичко това показва, че е по-добре през зимата автомобилът да се мие колкото се може по-рядко. Ако се наложи да бъде направено, то е задължително това да става в отопляеми или подземни автомивки, тоест на место, на което автомоибилът може да преседи поне половин час преди и след края на процедурата. В първия случай, а да може боята да се сгрее след минусовите температури навън, а във втория – за да може да изсъхне напълно и влагата да изчезне.

0 от 500
 • #23
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Dido ( преди 9 месеца )
  Все сте писали глупави статии но този път надминахте себе си!!! Очевиднио за вас дъно няма! Продължавайте да копаете!
 • #22
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Бай Санде ( преди 1 година )
  Братле и аз там си мия колата в Дружба2, но не съм забелязал водата да е топла. Следващия път ще проверя, но ме съмнява да е така. А колата се мие зимата при темп. около 0гр. щот иначе на -7 примерно всичко ще замръзне, най-вече стъклата. Аз щех да я мия още миналата седмица, ама при тия темп. си е пълно безумие.
 • #21
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Да ( преди 1 година )
  Мия я, че иначе много сол ми остава по дрехите, като я допра без да искам.
 • #20
  8 rate up comment 0 rate down comment
  FenIX ( преди 1 година )
  Колата първо я минавам с пароструйката да падне голямата мизерия, после с четката и накрая плакнене. Жега, студ, това е процедурата и съм доволен от резултата. Ама всеки сам си преценява де ;)
 • #19
  4 rate up comment 3 rate down comment
  abe ( преди 1 година )
  моята не съм я мил от началото на декември и вече не се виждат номерата. Това окей ли е?
 • #18
  6 rate up comment 0 rate down comment
  Ти попитай... ( преди 1 година )
  Fenixeee, драмата в горещото е че препарата се изпарава докато мажеш,.. направи си труда и прочети какво пише из препаратите за миене.А иначе разбира се че на никой не му пука точно ти как си миеш колата,тя си е твоя:) Както искаш така. Правилното е относително понятие,за един е принцип за друг безсмислица.. Reader...ако не правиш разлика между водо и пароструйка..лошо. :)
 • #17
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Reader ( преди 1 година )
  Коя автомивка мие с топла вода??
 • #16
  16 rate up comment 4 rate down comment
  FenIX ( преди 1 година )
  Ей голяма драма ако нагрятата кола я намокриш. И какво ако лятото падне дъжд - спирате под някой мост и чакате да отмине ли ;) Това е тенекия не е захар да се разтопи :D Ако седна да мисля и за микропукнатините които може да се появят то ще ме е страх да я изкарам. Лятото няма да я карам че ще и е много топло и ще вземе да прегрее. Зимата пък не е добре да работи на студено, химията ще я разяде и остава да си караме колите няколко дена пролет и есен и останалото време на трупчета :D
 • #15
  10 rate up comment 0 rate down comment
  Ти попитай.. ( преди 1 година )
  Ти попитай, па ако не знаеш ние ще ти кажем..лятото в 35+ кола не се мие,или ако ,то на сянка..Най малкото ти се изпарава всичко барбар с препарата и не можеш да смогнеш да я миеш.Питате за топлата вода,..джанам пароструйката с каква вода работи? Хронична необразованост и на авторите и на пишещите.Има си прости водоструйки които си бачкат на студена вода и с тях става идеално.А и не всеки вади к + лева за паро.Като има възможност мие се и през ден.
 • #14
  10 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  А да попитам през лятото като колата ти е на 35 градуса и я залееш с вода 10 градуса дали пак не се получава разлика в температурите???