IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Ползите и вредите от тази процедура през най-тежкия сезон на годината

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Категоричен отговор на въпроса „Какво е чист автомобил?” никога не е имало, поне сред автомобилистите. За някои от тях това означава ежедневно посещение в автомивката, а за други това става едва, когато мръсотията по калата започне да пада на парчета. Това противоречие е особено ярко през зимата.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

В условията на големия град най-тежкият сезон за автомобилите се асоциира не толкова с чист бял сняг, колкото с кишата и мърсотията по улиците. Адептите на чистотата имат своите аргументи, като основният, е че пътуването в чиста кола е по-приятно, а и петната по каросерията са по-малко. Освен това измиването изчиства машината от солта и цялата друга химия, която се изсипва по улиците при чистенето им. И тъй като тези химикали водят до корозия, е по-добре да бъдат отстранявани по-често

Аргументите срещу миенето през зимата обаче изглеждат по-сериозни. Ако се говори за корозия от гледна точка на химика, то тя се получава от процес на обмен между атоми на метала и на йоните на солта в разтвора. Тоест, това което е изсипано на улицата, се лепи по каросерията и води до нейното ръждясване.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Още от училщните часове по химия е известно, че интензивността на подобни процеси и реакции зависи най-вече от температурата – колкото по-топло е, толкова по-бързо се случва. С други думи, при отрицателни температури автомобилът не ръждясва, дори да бъде покрит целия с коричка от солена кал. И съответно миенето не спасява от ръждясване, още повече, че повечето шофьори не се сещат да почистят колата си отдолу, където се натрупва най-много мръсотия.

По-неприятно обаче е друго следствие от автомивката. Когато върху замръзналия автомобил се изсипват струи с топла вода, лаковото покритие понася жесток удар заради рязката смяна на температурите. Възникналото напрежение в слоевете боя води до образуването на малки пукнатини, в които неизменно остава влага. Да не говорим, че сериозно страдат също така уплътнителите на вратите, на прозорците, както и ключалките.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Всичко това показва, че е по-добре през зимата автомобилът да се мие колкото се може по-рядко. Ако се наложи да бъде направено, то е задължително това да става в отопляеми или подземни автомивки, тоест на место, на което автомоибилът може да преседи поне половин час преди и след края на процедурата. В първия случай, а да може боята да се сгрее след минусовите температури навън, а във втория – за да може да изсъхне напълно и влагата да изчезне.

0 от 500
 • #26
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Тодор ( преди 1 месец )
  Е кво, с химикалите и солта ли да я оставя, мия със студена вода и няма да има голяма разлика и да вреди на лака...
 • #25
  0 rate up comment 1 rate down comment
  Ефи ( преди 1 месец )
  В годината 1/2пъти мия колата
 • #24
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Радо ( преди 1 месец )
  Аз зимата когато хвърлят яко сол изкарам ли колата а това е всеки ден вечерта преди да я прибера отивам на мивката за 1 лв. минавам я цялата , подсушавам набързо и чиста работа нито ръжди нито нищо .
 • #23
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Dido ( преди 1 година )
  Все сте писали глупави статии но този път надминахте себе си!!! Очевиднио за вас дъно няма! Продължавайте да копаете!
 • #22
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Бай Санде ( преди 1 година )
  Братле и аз там си мия колата в Дружба2, но не съм забелязал водата да е топла. Следващия път ще проверя, но ме съмнява да е така. А колата се мие зимата при темп. около 0гр. щот иначе на -7 примерно всичко ще замръзне, най-вече стъклата. Аз щех да я мия още миналата седмица, ама при тия темп. си е пълно безумие.
 • #21
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Да ( преди 1 година )
  Мия я, че иначе много сол ми остава по дрехите, като я допра без да искам.
 • #20
  12 rate up comment 0 rate down comment
  FenIX ( преди 1 година )
  Колата първо я минавам с пароструйката да падне голямата мизерия, после с четката и накрая плакнене. Жега, студ, това е процедурата и съм доволен от резултата. Ама всеки сам си преценява де ;)
 • #19
  9 rate up comment 4 rate down comment
  abe ( преди 1 година )
  моята не съм я мил от началото на декември и вече не се виждат номерата. Това окей ли е?
 • #18
  7 rate up comment 0 rate down comment
  Ти попитай... ( преди 1 година )
  Fenixeee, драмата в горещото е че препарата се изпарава докато мажеш,.. направи си труда и прочети какво пише из препаратите за миене.А иначе разбира се че на никой не му пука точно ти как си миеш колата,тя си е твоя:) Както искаш така. Правилното е относително понятие,за един е принцип за друг безсмислица.. Reader...ако не правиш разлика между водо и пароструйка..лошо. :)
 • #17
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Reader ( преди 1 година )
  Коя автомивка мие с топла вода??