IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Ползите и вредите от тази процедура през най-тежкия сезон на годината

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Категоричен отговор на въпроса „Какво е чист автомобил?” никога не е имало, поне сред автомобилистите. За някои от тях това означава ежедневно посещение в автомивката, а за други това става едва, когато мръсотията по калата започне да пада на парчета. Това противоречие е особено ярко през зимата.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

В условията на големия град най-тежкият сезон за автомобилите се асоциира не толкова с чист бял сняг, колкото с кишата и мърсотията по улиците. Адептите на чистотата имат своите аргументи, като основният, е че пътуването в чиста кола е по-приятно, а и петната по каросерията са по-малко. Освен това измиването изчиства машината от солта и цялата друга химия, която се изсипва по улиците при чистенето им. И тъй като тези химикали водят до корозия, е по-добре да бъдат отстранявани по-често

Аргументите срещу миенето през зимата обаче изглеждат по-сериозни. Ако се говори за корозия от гледна точка на химика, то тя се получава от процес на обмен между атоми на метала и на йоните на солта в разтвора. Тоест, това което е изсипано на улицата, се лепи по каросерията и води до нейното ръждясване.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Още от училщните часове по химия е известно, че интензивността на подобни процеси и реакции зависи най-вече от температурата – колкото по-топло е, толкова по-бързо се случва. С други думи, при отрицателни температури автомобилът не ръждясва, дори да бъде покрит целия с коричка от солена кал. И съответно миенето не спасява от ръждясване, още повече, че повечето шофьори не се сещат да почистят колата си отдолу, където се натрупва най-много мръсотия.

По-неприятно обаче е друго следствие от автомивката. Когато върху замръзналия автомобил се изсипват струи с топла вода, лаковото покритие понася жесток удар заради рязката смяна на температурите. Възникналото напрежение в слоевете боя води до образуването на малки пукнатини, в които неизменно остава влага. Да не говорим, че сериозно страдат също така уплътнителите на вратите, на прозорците, както и ключалките.

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Всичко това показва, че е по-добре през зимата автомобилът да се мие колкото се може по-рядко. Ако се наложи да бъде направено, то е задължително това да става в отопляеми или подземни автомивки, тоест на место, на което автомоибилът може да преседи поне половин час преди и след края на процедурата. В първия случай, а да може боята да се сгрее след минусовите температури навън, а във втория – за да може да изсъхне напълно и влагата да изчезне.

0 от 500
 • #16
  19 rate up comment 4 rate down comment
  FenIX ( преди 2 години )
  Ей голяма драма ако нагрятата кола я намокриш. И какво ако лятото падне дъжд - спирате под някой мост и чакате да отмине ли ;) Това е тенекия не е захар да се разтопи :D Ако седна да мисля и за микропукнатините които може да се появят то ще ме е страх да я изкарам. Лятото няма да я карам че ще и е много топло и ще вземе да прегрее. Зимата пък не е добре да работи на студено, химията ще я разяде и остава да си караме колите няколко дена пролет и есен и останалото време на трупчета :D
 • #15
  10 rate up comment 0 rate down comment
  Ти попитай.. ( преди 2 години )
  Ти попитай, па ако не знаеш ние ще ти кажем..лятото в 35+ кола не се мие,или ако ,то на сянка..Най малкото ти се изпарава всичко барбар с препарата и не можеш да смогнеш да я миеш.Питате за топлата вода,..джанам пароструйката с каква вода работи? Хронична необразованост и на авторите и на пишещите.Има си прости водоструйки които си бачкат на студена вода и с тях става идеално.А и не всеки вади к + лева за паро.Като има възможност мие се и през ден.
 • #14
  10 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  А да попитам през лятото като колата ти е на 35 градуса и я залееш с вода 10 градуса дали пак не се получава разлика в температурите???
 • #13
  4 rate up comment 0 rate down comment
  GTE ( преди 2 години )
  В София, в Дружба 2 на бул Копенхаген. Като се идва от центъра по бул Цветан Лазаров, стига се до трамвайната линия на трамвай 23, завива се надясно, отминава се първата пряка, след нея Турския ресторант и след него има автомивка с топла вода, но не гореща, вряла.
 • #12
  7 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Да бе всеки ден ще я мия. Даже най-добре сутрин, обед и вечер :D :D :D
 • #11
  9 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Хм, аз пък смятам, че е хубаво да се мие след каране по пъища, обработени с луга, сол и химикали.Дори със студена вода за 1-2 минути.Като засъхнат и се застоят по частите отдолу бавно и полека започват да се появяват питинги.
 • #10
  5 rate up comment 10 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Автора да ми каже къде има мивки с топла вода? Ако имаше топла вода на мивките хората щяха да ходят да се къпят там
 • #9
  6 rate up comment 3 rate down comment
  112 ( преди 2 години )
  Излизам от гаража, мия я и я прибирам.
 • #8
  9 rate up comment 2 rate down comment
  carpe_diem ( преди 2 години )
  В книжката на моята кола пише зимата да се мие веднъж седмично. Не го правя разбира се, ама е хубаво да е по-честичко, задължително над 0 градуса обаче. Ако е студеничко, преди и след миене задължително на топло - или в мол, или в гараж, ако има достъп...
 • #7
  9 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Къде са тия автомивки с топла вода ;) Пък и да я миеш на -15 градуса е тъпо защото ще се обледени за нула време.